Dual boot eee

Sinds een tijdje heb ik een Asus Eee. Natuurlijk heel handig om mee te pakken onderweg. Standaard komt dat ding (toch het model dat ik heb) met Windows XP erop, maar dat was toch niet helemaal mijn idee. Ik had er liever Linux op gehad. Maar aangezien je dan toch die licentie voor XP al betaald hebt, besliste ik het anders te doen: een dual boot.
Zo’n Eee heeft natuurlijk geen cd-rom/dvd drive, dus zou de installatie via usb moeten gaan. Na wat zoeken kwam ik een schitterend progje tegen dat een bootable usb stick helemaal met een paar drukken op de knop maakt: Unetbootin. Eerlijk gezegd, het werkt fantastisch. Om de machine niet al te zwaar te overladen koos ik voor Xubuntu 9.10. Eerste probleem: welke instellingen ik in de bios ook koos voor de bootsequence, het opstarten gebeurde steeds via de harde schijf en niet via de usb-stick. Wat zoeken en een paar grijze haren later vond ik de oplossing. Tijdens het opstarten delete ingedrukt houden brengt je in een keuzemenu waar je kan kiezen vanwaar je wil opstarten. Als je het weet is het simpel, maar je moet het weten natuurlijk. Ik vraag me nog steeds af waarom je dan eigenlijk de volgorde in de bios kan aanpassen.
Eens het opstarten via usb lukt kon ik het gewone Ubuntu installatieproces doorlopen. Nog één horde moest daarbij overwonnen worden. Out of the box is de harde schijf in vier delen gepartitioneerd. En blijkbaar is het zo dat je maar vier primaire partities kan hebben. Wil je er meer, dan moet je eerst een uitgebreide (= extended) partitie aanmaken, die je dan verder in logische partities kan opdelen. Enige probleem: die uitgebreide partities tellen mee in het rekensommetje om aan vier te geraken. Eerst moest dus een bestaande primaire weg. Even kijken leerde me dat er twee grote partities aanwezig waren. Eentje goed gevuld en eentje zo goed als helemaal leeg. Wat zoekwerk suggereerde dat die lege partitie er is voor recovery. Ik besloot dan maar die weg te kieperen en daarop mijn Xubuntu te gooien. Daarna was de installatie een fluitje van een cent. Ook mijn XP start nog gewoon op en werkt nog prima. Blijkbaar staat op die tweede, bijna lege partitie inderdaad niets essentieels. Maak toch maar een backup voordat je mijn voorbeeld volgt…
Intussen heb ik dus ook de nieuwe (X)Ubuntu 9.10 eens getest. Tot nu toe alleen maar goede ervaringen mee, maar erg grondig heb ik het natuurlijk nog niet getest. Binnenkort ben ik ook van plan om op de desktop Ubuntu 9.10 te zetten. Waarschijnlijk wordt het een clean install in plaats van mijn huidige Ubuntu 9.04 gewoon up te graden. Ik vind dat er op de harde schijf iets te veel rommel begint te staan, vandaar.

This entry was posted in Linux. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>