Gelezen en goedgekeurd

Een tweetal boeken lagen al een hele tijd op mijn tafel te wachten om gelezen te worden. Het gaat om twee klassiekers. De eerste die ik ter hand nam was “Running Wild” van John Annerino. Kort gezegd vertelt de auteur over een klimongeval waarbij hij ei zo na zijn been verloor. Lopen wordt door de dokters voor de rest van zijn leven uitgesloten. Hij trekt zich daar natuurlijk niets van aan en probeert toch terug te lopen. Uiteindelijk werkt hij toe naar een aantal erg mooie doorsteken, waarvan het aflopen van de Grand Canyon de belangrijkste is.
Persoonlijk kon ik het boek erg waarderen. Annerino beschrijft heel mooi hoe hij koppig zijn plannen probeert te realiseren. Iets dat alle ultralopers wel zullen herkennen. Het grootste minpunt vind ik dat soms het American hero en American dream gehalte wat te groot is. Zal wel iets met culturele verschillen te maken hebben, zeker? Ook erg interessant vind ik de tochten die hij loopt over de oude Indiaanse traderoutes. Dat is het soort van dromen waar ik me volledig in kan herkennen. Mijn to do-lijst zit nog vol met dergelijke projecten.

Het boek dat eronder lag te wachten om gelezen te worden was “Flanagan’s Run” van Tom McNab. Dit boek vertelt min of meer het verhaal van de eerste Trans-American Footrace. Min of meer schrijf ik want het verhaal is bijna volledig samengefantaseerd en dus zeker geen historisch correcte beschrijving van de wedstrijd. Verre van.
Ik moet zeggen dat ik dit boek met enorm veel plezier gelezen heb. Het boek leest als een trein en McNab is er op schitterende wijze in geslaagd in het hoofd van de lopers te kruipen en de lezer daarin mee te nemen. Daarnaast sleurt het verhaal je mee naar de tijdsgeest van de periode waarin de wedstrijd plaatsvond. Iets wat we ons vandaag de dag nog maar moeilijk kunnen voorstellen. Een absolute aanrader voor iedereen die probeert te vatten waarom iemand in die tijd zich aan een dergelijke ondernemen zou wagen.

Conclusie: beide boeken kan ik van ganser harte aanbevelen. Snel naar de boekhandel lopen is niet nodig. Beiden hebben ze reeds een zekere leeftijd en zijn waarschijnlijk enkel nog maar tweedehands te verkrijgen.

This entry was posted in Lectuur. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>