Kasteel Hamelinck

Als liefhebber van allerhande kleine paden, pluis ik regelmatig kaarten uit op zoek naar voor mij onbekende doorsteekjes. Een mooie bron van informatie over paden is nog steeds de Atlas der Buurtwegen (ABW). Op een dag viel zo mijn oog op dit beeld:
Kasteel Hamelinck in ABW
Welwel, een Kasteel Hamelinck. Dit is te vinden op het tweede detailplan van Sint-Denijs-Westrem in de ABW. De twee wegen die bovenaan kruisen zijn de Steenaardestraat (chemin nr. 3) en Beukenlaan (chemin nr. 4). Zoiets trekt natuurlijk mijn aandacht. Hamelinck is nu geen superzeldzame naam, maar je legt er nu ook niet de straten mee. Zeker als de spelling helemaal klopt. Even kijken in het telefoonboek leert mij dat er daarin twaalf Hamelincken staan in de hele agglomeratie Gent. Zou dat een voorvader van mij zijn? Geen idee.
Informatie over het kasteel vinden blijkt niet zo heel eenvoudig. Wat rondspeuren op internet leverde me enkel een pagina bij het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) en een paragraaf uit het boek “Gids voor Vlaanderen – Erfgoedgids voor alle gemeenten” op pagina 423 op. Dit laatste is te bekijken via Google Books. Erg veel haal je er niet uit, behalve dat er een zekere Ferdinand Hamelinck heeft gewoond, die in de tweede helft van de 19e eeuw het boeltje heeft verkocht aan een zekere Delbecque. Dat komt mooi overeen met de tijd van de ABW (ong. 1840).
Een extra stukje puzzel was de ontdekking van een Hamelinckstraat in Drongen. Ah, die moet ik ook eens gaan bekijken.
Hamelinckstraat NaambordIn de Hamelinckstraat
Wat mij natuurlijk het meest interesseert is de uitleg die onderaan het bordje staat: “Kasteelheer de Campagne, 18de eeuw”. Ah, terug een kasteelverwijzing. Maar de 18de eeuw is ouder dan wat ik tot nu toe al had. Daarvoor moet ik eens kijken in mijn Ferrarisatlas (je ziet opnieuw het kruispunt Beukenlaan-Steenaardestraat):
Kasteel Hamelinck in Ferraris
Tja, er is wel een soort kasteel te zien en die slotgracht herken ik ook wel van de ABW, maar verder geen enkele naamverwijzing. Toch opmerkelijk dat ze een straat hebben genoemd naar een zekere Bernard Hamelinck, terwijl het volgens “Gids voor Vlaanderen” vooral die Ferdinand Hamelinck is die belangrijk was. Van beiden heb ik geen idee wat ze ooit gedaan hebben. Daar houdt voorlopig mijn zoektocht een beetje op. Blijkbaar stond in Sint-Denijs-Westrem een Kasteel Hamelinck, dat in de 18e eeuw bewoond werd door een Bernard Hamelinck en in de 19e eeuw door een Ferdinand Hamelinck. Wie meer informatie heeft mag mij dat altijd laten weten. Ik heb altijd interesse. Vooral wat er met mijn deel van de erfenis gebeurd is, intrigeert mij natuurlijk.
Oh ja, voordat een slimmerik zich afvraagt of er heden ten dage nog iets van het kasteel te zien is, zal ik het maar zelf zeggen. Op dit moment bevindt zich daar het zogenaamde Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Camillus. Flauwe grappen in die richting maken kan ik zelf wel.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

6 Responses to Kasteel Hamelinck

 1. Lormans says:

  Zoek eens in de archieven van wijlen Ewald Delbaere, die verzamelde oa. zowat alles over Sint Denijs en zijn kastelen.

 2. guibal says:

  je suis français, et descends par ma mère, native de gAND, de Bernard HAMELINCK ,dont j’ai une reproduction d eportrait. Le château avait été acquis vers la fin du xviiième siècle par son père François-Joseph HAMELINCK; en 1815 il y eut dans cette maison un drame entre les membres d ela famille HAMELINCK et ses soldats hanovriens qui au moment de WATERLOO stationnaient en BELGIQUE; un fils HAMELINCK fut mis en prison et Bernard HAMELINCK essaya de faire évader son frère.

  Renaud GUIBAL

 3. Guibal says:

  Comment contacter ce Monsieur?
  À vous lire

  Renaud Guibal

 4. Mattens Danny says:

  De familie Hamelinck bezat wel wat onroerend goed op Oostakker (ca. 1820).

 5. ONBEKEND says:

  De verwijzing naar “Kasteelheer de Campagne, 18de eeuw” op het straatplakaatje verwijst naar het huidige “De Campagne”, gelegen aan de Gijzelstraat/Noordgijzelstraat in Drongen. Zoals je kan zien ligt niet ver daar vandaag de straat Bernard Hamelinckstraat.

  Voor zover ik mij goed kan herinneren van mijn grootvader, die net zoals ik eveneens de achternaam Hamelinck draagt, hebben er destijds enkele zussen Hamelinck in de Campagne verbleven. Ik denk dan ook dat je dus op een ‘fout spoor’ zit in het verbinden van verschillende punten.

  http://maps.google.be/maps?f=d&source=s_d&saddr=Bernard+Hamelinckstraat,+Gent,+Vlaams+Gewest&daddr=Gijzelstraat,+Gent,+Vlaams+Gewest&hl=nl&geocode=FfY4CwMdy343ACk5I7bsJm7DRzGoH3aUMuFTsQ%3BFZY2CwMd9V03ACmdE0WmPG7DRzE2TXHMWVtEgQ&mra=ls&sll=51.066832,3.63729&sspn=0.010289,0.026886&ie=UTF8&ll=51.065929,3.632483&spn=0.010289,0.026886&z=16

  Bekijk ook even de ferraris atlas van die omgeving.

  Hopelijk ben je hier wat meer mee.

 6. wouter says:

  Daar moet ik inderdaad eens verder naar kijken. Ondertussen heb ik in Gent ook nog een hotel Hamelinck gevonden. Binnenkort zal ik eens een vervolgstukje schrijven.
  Bedankt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>