Once a Runner

De litteratuur, en dan heb ik het natuurlijk over de looplitteratuur, kent een aantal grote klassiekers. Sommige staan in alle boekenkasten, andere zijn dan weer al jaren of zelfs decennia onvindbaar en enkel tegen flinke prijzen op de tweedehandsmarkt te krijgen. Een van die boeken is Once a Runner van John L. Parker.
Het was lang zo goed als onvindbaar, tot het begin dit jaar heruitgegeven werd. Ik kocht het natuurlijk direct. Eerlijk gezegd, het is een schitterend boek. Ik zou het zelfs op nummer één van de loopboeken zetten. Nog nooit kwam ik een boek tegen dat het denken van een competitieve loper zo goed weergeeft en beschrijft. Daar zit waarschijnlijk ook de catch: “competitief”. In tegenstelling tot de meeste loopboeken gaat dit over een miler en niet over een langeafstandsloper. Volgens mij is dat net wat het zo uniek maakt.
Het is een absolute must voor iedereen die weet hoe het voelt op een piste te vlammen. Dergelijke lopers zullen er emmers motivatie en eigenlijk het beste trainingsadvies (zij het dan waarschijnlijk open deuren) uit halen. De recreatieve loper daarentegen zal het boek niet volledig begrijpen en mogelijk niet appreciëren.

This entry was posted in Lectuur. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>