Als het regent in Parijs, druppelt het in Brussel

Het is een slechte gewoonte aan het worden, maar ik ga nog eens een beetje zagen. Afgelopen zondag was het de twintig van Brussel en tussen de vele lopers heeft er eentje de wedstrijd niet overleefd.

Eerst even heel duidelijk stellen: zoiets is natuurlijk steeds een drama voor iedereen die de persoon in kwestie kent. In de eerste plaats moeten de gedachten uitgaan naar familie en vrienden.

Maar het kan geen kwaad om te beseffen dat zoiets steeds kan gebeuren. De enige zekerheid in het leven is nog altijd dat het eindigt. Is het niet tijdens een loopwedstrijd dan is het wel op een ander moment. Waar ik even op wilde reageren is wat ik erna las. Een voorstel van een sportarts om alle lopers verplicht medisch te laten testen. Dat klinkt iedereen die wel al eens in Frankrijk gelopen heeft natuurlijk bekend in de oren. En ja, in het artikel wordt de marathon van Parijs als voorbeeld genoemd waar een medisch attest nodig is. Dat in Frankrijk een medisch attest nodig is schreef ik een hele tijd geleden al eens. Jammer genoeg is Frankrijk het meest overgereglementeerde land ter wereld en het ziet ernaar uit dat het in de toekomst alleen maar erger gaat worden.

Maar ze moeten me nog steeds eens uitleggen wie er nu gelukkiger van wordt om al die papieren te verplichten? Ik snap het echt niet. Ik kan zonder enig probleem tien of twintig uur aan een stuk lopen zonder dat iemand me zal tegen houden. Maar als ik een borstnummer opspeld, al is het maar voor 100 meter, heb ik plots een papiertje getekend door een arts nodig waarop staat dat ik zo op het eerste zicht bekeken niet dood zal vallen als ik begin te lopen. En niet te vergeten dat erop moet staat dat het geldt “in competitie”. Als dat er niet op staat mag je echt niet starten. Begrijpe wie kan.

En de grote vraag is natuurlijk of dat wel helpt. Het is me niet duidelijk wat juist allemaal zou moeten getest worden volgens de sportarts, maar in hoeverre kan je die plotse overlijdens voorzien? Is het niet allemaal gigantisch veel moeite voor bitter weinig resultaat? Volgens mij zal je veel meer levens sparen als je iedereen verbiedt om met de auto naar de wedstrijd te komen. Het voortraject is volgens mij nog steeds een pak gevaarlijker dan het lopen zelf.

Maar wat ik me eigenlijk het meest afvraag: is er eigenlijk enige indicatie dat zo’n verplicht onderzoek iets helpt? Kent iemand een studie die het aantal plotse overlijdens tijdens wedstrijden in Frankrijk (waar alle lopers dus medisch gekeurd zijn) vergelijkt met het aantal overlijdens tijdens wedstrijden in andere landen? Het zou me bijzonder interesseren. En wie nog echt naïef zou zijn, kan ik alvast vertellen dat ook in Frankrijk af een toe een loper doodvalt tijdens een wedstrijd. Blijkbaar geeft dat medisch attest toch ook niet de absolute zekerheid waar sommigen zo graag heen zouden willen.

Dat hierboven schreef ik eigenlijk gisteren al. Vandaag was het dan Vankrunkelsven die zich even wilde profileren. Zijn openingszin voorspelt al niet veel goed: De dood van de man van 26 tijdens de 20km door Brussel was te vermijden. Ongetwijfeld. Achteraf is het altijd makkelijk praten. Op die manier worden we allemaal honderd jaar natuurlijk.

Wat was dan het grote probleem volgens Vankrunkelsven? Er was geen water aan kilometer 13. Er was wel sportdrank. Er was ook water aan kilometer 6.5 en aan kilometer 15. Is er nu een zinnig mens die me het verband kan uitleggen tussen 8.5 km zonder water (we weten niet eens of de persoon in kwestie iets gedronken heeft aan kilometer 13) en hartproblemen? Mij ontgaat het in elk geval totaal. Ik ben het ermee eens dat het bekertje water dat dr. Vankrunkelsven blijkbaar te kort kwam hem kan gefnuikt hebben op weg naar een toptijd. Het is echter totaal ridicuul dat daardoor iemand in levensgevaar zou zijn gebracht. Zeker bij een verzengende hitte van toch wel… 25 graden. Wees gerust, in Brussel zal niemand door dehydratie om het leven komen. Vankrunkelsven weet ongetwijfeld ook wel dat al meer slachtoffers gevallen zijn door hyponatremie (te veel drinken) dan door dehydratie (te weinig drinken). En wat het risico op levensbedreigende dehydratie betreft is sportdrank natuurlijk even goed als water.

Blijkbaar heeft Vankrunkelsven echt wel dorst gehad, want pas helemaal aan het einde laat hij nog even weten dat hij voor hartscreening van adolescenten is. Wat het met zijn gewauwel van erboven te maken heeft ontgaat me nog steeds totaal. In hoeverre een screening bij adolescenten gaat garanderen dat er tien jaar later wanneer het twintigers geworden zijn, geen hartfalen meer kan optreden is me ook verre van duidelijk. Laat staan wanneer ze nog ouder geworden zijn. Eigenlijk is me alleen duidelijk dat Vankrunkelsven een beetje aandacht nodig had. En dat hij echt wel dorst heeft gehad. Den duts.

This entry was posted in Lopen. Bookmark the permalink.

5 Responses to Als het regent in Parijs, druppelt het in Brussel

  1. Erwin says:

    Hoi Wouter, ik heb de man in kwestie zien reanimeren en het geeft geen prettig gevoel. Soit, ik heb oa over het artikel van “de Kruk” met een vriend (met kennis van zaken) ook al een stevig boompje opgezet. Hij gaat volledig mee met jouw redenering en ik uiteindelijk ook, zeker wat betreft de link dehydratie en hartaderbreuk maar… dit jaar, anders dan andere jaren, liep ik mee in de achterste rangen. Ik had afgesproken met een ex-collega. Halverwege ging hij echter stappen en ben ik begin doorlopen. Je kan je niet voorstellen wat je dan allemaal tegenkomt en ziet. Er zijn mensen die tussen 2 drankposten makkelijk een uur onderweg zijn. Bovendien was het plakkerig warm die dag. Neem daarbij dat velen totaal niet getraind zijn maar toch koste wat kost willen toekomen… vanaf km 15 hoorde ik voortdurend ziekenwagens af en aan rijden. Een man lag de dag nadien nog steeds in coma wegens dehydratie (?). Toen ik de metro instapte, zag ik mensen binnenstrompelen. Misschien moeten sommigen/meerdere lopers toch verplicht worden om zich te laten onderzoeken nadat ze enkele weken voordien in een zatte bui aan een of andere toog de weddenschap afsloten om de 20 van Brussel uit te lopen?! En voor de rest: geef mij maar een trail, daar kom je tenminste ontspannen van terug ;-)

    • wouter says:

      “Misschien moeten sommigen/meerdere lopers toch verplicht worden om zich te laten onderzoeken nadat ze enkele weken voordien in een zatte bui aan een of andere toog de weddenschap afsloten om de 20 van Brussel uit te lopen?!”
      Redelijk absurd om dit te schrijven over een wedstrijd die maanden op voorhand in een dag uitverkocht is.

      Natuurlijk ben ik het ermee eens dat mensen beter zouden moeten trainen alvorens deel te nemen, maar de beste manier die ik ken om dit te bekomen is een uitslag van een eerdere wedstrijd eisen.
      Uiteindelijk begint en eindigt het echt gewoon bij de lopers zelf.

      • Erwin says:

        Klopt! Die weken moeten uiteraard maanden zijn, meestal oudjaar of nieuwjaar ;-) en de training begint meestal enkele weken voordien.

  2. Karen says:

    Hey Wouter, ben aan de late kant met m’n reactie op het voorval tijdens de 20km….heb nog maar net jouw website ontdekt.
    Ook ik heb die jonge gast zien gereanimeerd worden, en ben het volledig met jou eens. er is trouwens geen indicatie voor screening bij jonge mensen voor het sporten. In Amerika is men er al lang van overtuigd dat de kosten-baten analyse niet opweegt tegen het mogelijks voorkomen van een plotse dood bij een jonge sporter.
    Men vergeet dat er ook jonge mensen dood in bed worden gevonden, zonder sporten, maar die halen het nieuws niet. Er is nu eenmaal geen garantie voor een lang leven voor iedereen. en inderdaad de commentaar van Van Krunkelsven is helemaal naast de kwestie. De reanimatie van die jonge gast was blijkbaar al een 15-tal minuten aan de gang (hoorde ik van m’n supporters), alvorens ik daar eindelijk passeerde, en ik heb op alle drankposten voldoende drinken gehad. En nee, er is geen correlatie tussen té weinig drinken en plotse dood. Sommige mensen zouden zich beter bezig houden met zaken waar ze iets van af weten, geneeskunde en politiek lijken niet echt combineerbaar….
    Wat me vooral ook kwaad maakte, is dat al die foute berichtgeving en zogezegde expert-opinion de wereld wordt ingezonden, en dat dit tot paniek en angst leidt bij leken…..
    Ondertussen blijven we gewoon lopen….

    • wouter says:

      Vankrunkelsven is huisarts, die wordt eigenlijk verondersteld iets van geneeskunde af te weten. Dat is juist het probleem. Hij zal wat te weinig patiënten hebben, blijkbaar. Als alle lopers en bij uitbreiding sporters een briefje van de huisarts nodig hebben is dat in de eerste plaats goed voor zijn portemonnee.
      Overigens is er in zijn voorbeeldland Frankrijk een paar weken geleden nog een loper doodgevallen tijdens de Marathon des Burons. Die had dus netjes een medisch attest. Tot zover het uitsluiten van risico’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>