Groene zever

Het is verre van mijn gewoonte om politieke dingen op mijn blog te zetten, maar ze moeten nu ook niet te hard overdrijven.
Groen Europarlementslid Bart Staes vond het nodig om vandalisme tegen iets waar je niet mee akkoord bent een vorm van democratische strijd te noemen. Vreemd idee van democratisch heeft die kerel. Hij gaat zelfs nog verder: Wie het vernielen van een deel van een veld met genetisch gemodificeerde aardappelen in Wetteren louter bestempelt als vandalisme of een onverantwoorde manier van actievoeren is zelf onverantwoord bezig. Tja, dan zal ik wel onverantwoord bezig zijn zeker. Ik vind het zelfs niet eens de moeite om daar argumenten aan toe te voegen.

Wie ergens op democratische wijze wil voor strijden kan dat ongetwijfeld gaan doen op het volgende adres:
Europees Parlement – Kantoor ASP 7H145
Wiertzstraat 60
1047 Brussel
Al heb ik ergens het vermoeden dat u redelijk wat “democratische medestanders” zal nodig hebben alvorens u daar zomaar binnen kan wandelen. Voor alle duidelijkheid: niet doen, he. Het is niet omdat die wietel vreemde ideeën over democratie heeft, dat wij die ook moeten hebben.

Gelukkig zijn er toch nog een paar verstandige mensen bij Groen! en distantieerde de partij zich snel van de uitspraken.

Het aantal verstandigen blijkt toch eerder beperkt te zijn, jammer genoeg. Zo heb ik me een paar dagen geleden nog behoorlijk groen geërgerd aan aloude Mieke Vogels. Die vond afgelopen donderdag het nodig om in de Senaat nog eens haar scherpzinnigheid ten toon te spreiden in een vraag aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid:
Dinsdag werd het derde rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg over de effectiviteit van homeopathie bekendgemaakt. Het rapport schuwt de grote woorden niet: “Nog nooit werd de werking van homeopathie werkelijk bewezen en als het al een effect heeft dan is het een placebo-effect”. Toch kan het Kenniscentrum, wat het trouwens ook erkent, niet voorbij aan de talrijke mensen die erg goede ervaringen hebben met alternatieve geneeswijzen. Denk maar aan de tientallen verhalen van ouders van jonge kinderen met chronische luchtwegeninfecties die getuigen dat ze na vele kuren antibiotica werden geholpen met homeopathie. Die individuele gevallen duiden allicht op evidence-based.

Daar krijgt een mens dus grijs haar van. Het Kenniscentrum pluist alles uit en vindt geen effect dat sterker is dan een placebo-effect. Dat wil dus niet zeggen dat homeopathie niet kan werken. Er is toch niemand die eraan twijfelt dat een placebo kan werken? Het enige waar homeopathie bewezen tegen help is dehydratie. Als je er genoeg van drinkt natuurlijk. Indien u een degelijke studie laat uitvoeren waaruit het tegendeel blijkt zal ik grif mijn ongelijk toegeven. Wees gerust. Maar het ergste komt erna: nee, een verzameling anekdotische “bewijzen” is geen bewijs van werking. Er bestaat voldoende anekdotisch “bewijs” dat wijwater ook helpt tegen van alles en nog wat. Documentatie kan u ongetwijfeld in Rome opvragen. Maar bespaar ons er alstublieft van om wijwater door het RIZIV te laten terugbetalen. Zo ook voor homeopathie. Of het nu een pedofiele priester of een homeopaat is die met het water heeft staan schudden, maakt voor mij echt niet uit. Geschud water blijft het.

Indien mevrouw Vogels nog verdere vragen heeft over de werking van medisch onderzoek kan ze daar misschien eens over discussiëren met die tuttebel van de PVV (het clubke van Wilders) die er ook geen kaas van heeft gegeten:

Als ze het expres zou doen zou ik dat nog grappig vinden. Jammer genoeg meent die wat ze zegt. Maar soit, terug naar groene Mieke.

Nadat staatssecretaris Gérard Deprez het antwoord van bevoegde minister Laurette Onkelinx voorgelezen heeft, neemt ze nog eens het woord:
Ik roep alle partijen die de komende dagen bij de formateur hun opwachting maken dan ook op een hoofdstuk alternatieve geneeswijzen mee te nemen om in het volgende regeerakkoord te zetten. Ik zal dat alvast aan mijn partij vragen.

Mevrouw Vogels, laat het uit alstublieft. Ik weet dat die zever in jullie partijprogramma staat en dat is voor mij een gigantische “red flag”. Ik kan u verklappen dat ik niet op jullie zal stemmen zolang dergelijk gezwam in jullie programma blijft staan. Maar zorg alstublieft dat er nog partijen over blijven waar ik wel op kan stemmen.

Zo, even wat ergernis over de groentjes van de laatste dagen van me af geschreven. En beste groentjes, ik weet echt wel dat de andere kleurtjes op tijd en stond ook hun portie onzin verkondigen. Maar probeer het er een volgende keer toch iets minder dik op te leggen. Ik dank u.

This entry was posted in Biologie, Geneeskunde, Grrmbbllmmbbggrrrrrr, Science. Bookmark the permalink.

4 Responses to Groene zever

 1. Riny says:

  Beetje leesvoer:

  Homeopathie vaart wel bij de nieuwe technieken:
  Aantoonbaar effect van sterke verdunningen zonder molecuul.

  Topwetenschappers: kritiek van tegenstanders niet meer houdbaar.

  Professor Rustum Roy:
  Er is overeenstemming tussen wateronderzoekers over de sterke verdunningen.

  Nobelprijswinnaar Luc Montagnier:
  Sterke verdunningen geen onzin. Intellectuele terreur van onwetenden.

  Nobelprijswinnaar Brian Josephson:
  De argumenten van de tegenstanders zijn niet valide.
  Hun opstelling is “simple-minded”.

  Professor Martin Chaplin:
  Geheugen van water is een realiteit.
  Niet-wetenschappelijke retoriek van de critici.
  Zonder dat men zich er in verdiept. Zonder dat men er verstand van heeft.

  http://www.infowebweistra.eu/homeopathie-wetenschap.htm

  • wouter says:

   Als de homeopathen op bezoek komen, moet ik toch even reageren. Wel beste Riny, eerst en vooral heeft niemand beweerd dat homeopathie niet werkt. Lees mijn tekst maar even na. Alleen heb ik geschreven dat het maar even goed werkt als een placebo.

   Een lijst van mensen die beweert dat het wel werkt is natuurlijk waardeloos. Daar kan iedereen een minstens even lange lijst van mensen tegenover stellen die beweren dat het niet werkt. Voor de lol heb ik even die nobelprijswinnaars opgezocht. Voor die Montagnier moet je toch oppassen met tachtigjarigen die zelf resultaten beginnen te publiceren. Niet alle 80-jarigen zijn nog even scherp als toen ze op hun hoogtepunt waren. Om het zacht uit te drukken.
   Die Josephson is nog beter. Die houdt zich tegenwoordig blijkbaar bezig met een mind-matter unification project en parapsychologie. Mja, homeopathie is dan natuurlijk maar klein bier.

   Maar eigenlijk maakt het allemaal niet zoveel uit. Geef toch gewoon een paar dubbelblinde onderzoeken van de werking. Na 200 jaar moet dat toch lukken? Stuur ze dan direct ook door naar het kenniscentrum, zodat ze hun rapport kunnen herschrijven. Met een bewijs door authoriteit of een bewijs door “herhaling tot je het gelooft” moet je bij mij echt niet afkomen.

 2. Riny says:

  Beste Wouter, de links naar die dubbelblind onderzoeken staan ook op de site die ik noem in mijn eerste reactie.
  W.b. de sterke verdunningen: het gaat niet om jouw mening, en niet om mijn mening, maar om wat de experts uit die vakgebieden zeggen.

  • wouter says:

   Kan je die links er dan even uithalen (gewoon de doi van de onderzoeken volstaat)? Ik ga me echt niet bezighouden met ze zelf te filteren uit de hoop pamfletten.
   Wat de mening van de experts betreft: die is natuurlijk gewoon dat homeopathie niet werkt. Met een flinke portie sherry-picking kan je er natuurlijk wel een paar uithalen die beweren van wel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>