BTRF: Belgian Trail Running Farce

Een paar mensen hebben me al aangesproken over de nieuwe “trail federatie” die werd opgericht. Meestal eindigend met iets in de stijl van “en je gaat toch lid worden”. Zoals de situatie nu is, is het antwoord duidelijk: NEE.

En waarom dan wel? Wel, er zitten verschillende kanten aan die me hoegenaamd niet aanstaan. En dat is zowel inhoudelijk als naar vorm.

Eerst inhoudelijk. Wat zijn die mannen in godsnaam van plan? Op hun site vind ik wat algemene blabla over ondersteunen van “trail running”, bijstaan van organisaties en dergelijke. Wat dat concreet inhoudt is me een groot vraagteken. Gewoon reclame maken voor hun eigen website? Of zijn ze nog iets meer van zin? Een andere doelstelling is het toekennen van BK’s. Volgens mij hadden ze beter eerst eens bij trail lopers geluisterd of er wel nood is aan BK’s. Volgens mij niet. Als je er dan toch absoluut wil organiseren, doe het dan iet of wat serieus. Zorg er dan voor dat je ze toekent aan wedstrijden die hun plaats op de kalender verdiend hebben en ken ze niet gewoon toe aan je eigen organisatietjes… Dat is wat al te doorzichtig. Ik zie precies een gigantisch belangenconflict met de eigen commerciële belangen (zie hieronder). Met welke autoriteit ze het “BK” organiseren is wel duidelijk: geen enkele. Elke aap met een hoed op kan om het even wat uitroepen tot BK trail. Verwacht juist niet dat ik (en velen met mij) het serieus zal nemen.
Er is zowaar ook steun voorzien voor bestaande organisaties. Voor wie zal die ondersteuning bedoeld zijn? Voor iedereen? Of alleen voor de organisaties die lid worden? Of alleen voor de eigen organisaties? En wie zal die steun geven? Eén van hun eigen organisaties is de zogenaamde “Trail du Barrage”. Tot vorig jaar werd die aangekondigd als 21km met 1000 positieve hoogtemeters. Dat kan natuurlijk, maar is wel gigantisch veel. Als er dan een winnende tijd van tegen het uur wordt verwacht, weet iedereen die ook maar een beetje van lopen in de bergen weet dat er iets niet klopt. Nadat ik vorig jaar eens geïnformeerd heb hoe ze die hoogtemeters hebben gemeten werden de cijfertjes toch wat bijgesteld. De hoogtemeters werden bijna gehalveerd. Het geeft me in elk geval niet bijster veel vertrouwen in de deskundigheid van die ondersteuning…

Als ik het nut voor traillopen in het algemeen niet zie, kan het misschien voor mij persoonlijk toch interessant zijn. Laat ons dus even kijken wat de voordelen van lidmaatschap zijn. Ze maken het ons alvast gemakkelijk en lijsten die op:
- een verzekering: ik heb op 4 december al eens gevraagd om me die polis door te sturen. Toen was die er nog niet en ze zouden me die opsturen. Natuurlijk heb ik die nog niet gehad. Op hun site vind je wel dat het via Ethias loopt, wat me laat vermoeden dat het gewoon om de verzekering gaat die Ethias voor alle federaties (bvb. ook de VAL) heeft. Laat ik daar nu toevallig al eens wat verder naar geïnformeerd hebben. Ik ben reeds gedekt door die verzekering via een atletiekclub. Een jaar of drie, vier geleden heb ik (via de secretaris van de club) eens nagevraagd of ik wel degelijk gedekt ben als ik een trail in pakweg de Alpen in een ravijn zou donderen of zoiets. Verder dan het antwoord dat het een grijze zone is ben ik niet geraakt. Daar heb ik sindsdien dus niet bijster veel vertrouwen in. Sindsdien heb ik in elk geval daarom de Carte Ufo. Overigens vergeten ze bij de BTRF er voor het gemak bij te zeggen dat je voor hun voordeel nummer één moet bijdokken.
- als je rap genoeg bent een gratis Zatopek: tja, zo heb ik er al een paar naar mijn kop gesmeten gekregen. Het gaat in elk geval gewoon om een reclame-actie.
- een waardebon van weet ik veel wat: nog meer reclame
- een gratis nieuwsbrief: spam heb ik al genoeg in mijn mailbox
Samengevat komt het dus neer op een verzekering waarvan ik hoegenaamd niet weet of ze me niet in de steek zal laten juist op het moment dat ze voor mij interessant wordt (en die ik al heb) en wat reclame zoals ze bij een willekeurige wedstrijd naar je kop gesmeten wordt. Daar betaal ik dus ook al geen dertig euro voor.

Ik zie dus geen reden om lid te worden.

Mijn problemen naar vorm toe dan. Een logische vraag is wie achter die BTRF schuil gaat. Wat is de structuur van die federatie? Dat lijkt me niet onbelangrijk als je doel is om structuur in het Belgische traillandschap te brengen. Op de site vind ik niets terug van een bestuur en zelfs geen enkele naam van een persoon die erachter schuil gaat. Klinkt louche nietwaar? Het feit dat je hoegenaamd niet weet met wie je te doen hebt lijkt me overigens ook niet bijster koosjer in het licht van de Wet betreffende marktpraktijken en consumentenbescherming (wet van 6 april 2010; art. 45 1° voor wie het wil nalezen).
Nog een interessant vraagje is wat de juridische structuur van de federatie is. Een vzw lijkt me logisch voor een sportfederatie. Maar daarvan vind ik geen enkel spoor terug op hun website of in het staatsblad. Blijkbaar niet dus. Gaat het dan gewoon om een feitelijke vereniging? Dat heeft natuurlijk zo zijn voordelen. In de eerste plaats dat er eigenlijk geen reglementering is. Dat heeft natuurlijk ook zo zijn nadelen. Het belangrijkste vind ik nog altijd dat in geval van een financiële put alle leden ervoor kunnen opdraaien. Dat is natuurlijk niet zo erg als je weet dat het geld goed beheerd wordt door… Euh, ja, door wie was het eigenlijk? Dat is het soort risico’s dat ik persoonlijk niet zo graag loop.

Het is natuurlijk niet zo moeilijk om te weten wie er achter de BTRF schuil gaat. Eigenlijk komt het allemaal van het bedrijfje (bvba) Sportzilla. Het ondernemingsnummer is 0822.566.334 voor wie gemakkelijk de jaarrekeningen of de oprichtingsacte wil opzoeken. Onder een hele waaier verschillende benamingen bieden die een heel gamma producten en diensten aan binnen de triatlonwereld en dus ook de trails. Zo kan je bij hen terecht voor coaching en organiseren ze verschillende wedstrijden. Al is me niet helemaal duidelijk of die wedstrijden en de “federatie” door het bedrijf of ten persoonlijke titel georganiseerd worden. De structuur erachter is al even mysterieus als die achter de BTRF. Laat twee van de drie BK’s nu “toevallig” toegekend zijn aan wedstrijden die ze zelf organiseren. Dat stinkt van kilometers ver naar een poging om de eigen wedstrijden wat meer cachet te geven door er ronkende (maar waardeloze en nietszeggende) benamingen tegenaan te gooien. Wedden dat wanneer de wedstrijden eraan komen ze met veel poeha in de pers zullen aangekondigd worden? Ik zal in elk geval niet aan de start staan. Mijn allergie tegen dergelijke dikdoenerij komt dan nogal hard op.

Nog een belangrijke vraag die ik me stel is waar de lidgelden terecht komen. Is dat een rekening op naam van het bedrijf? Op naam van Wim De Doncker (de man achter Sportzilla) persoonlijk? Nog iets anders? En is dat een aparte pot voor de BTRF? Of wordt dat allemaal samen gegooid met het bedrijf en/of de organisatie van de triatlons en trails? En mogen de leden weten waarvoor de centjes gebruikt zijn? Een hele reeks vragen die me toch niet geheel onbelangrijk lijken. Op dit moment lijkt het nogal sterk op een poging om de commercie van triatlons in de Belgische trailwereld te introduceren en de eigen marktpositie uit te bouwen. Zolang het hele boeltje niet wat transparanter wordt zal ik er in elk geval zo ver mogelijk van wegblijven.

Nog een laatste tip om af te sluiten: lees je registratieformulier toch eens na voordat je het online zet.
btfr
Lang geleden dat ik bijzonder obscure woord “yes” verkeerd zag geschreven staan. En dan nog wel vier keer. Ik zou ze direct vragen om mijn wedstrijd te ondersteunen.

This entry was posted in Lopen. Bookmark the permalink.

12 Responses to BTRF: Belgian Trail Running Farce

 1. Wim says:

  Wouter,

  Ik sta hier volledig achter.
  Toen ik het zag, dacht ik eerst tof…
  Maar toen ik las wat de voordelen waren dacht ik ook: “Wat ben ik daarmee?”
  Ook naar transparantie vind ik het heel magertjes.
  Het enige positieve vind ik de trailkalender, maar met mudsweattrail hadden we al een goeie Belgische kalender.

  Wim

 2. mutse says:

  Voor mij is de essentie van het trail lopen net het plezier en het niet competitieve karakter…Als men dat nu ook al gaat commercialiseren zoals op de baan, dan is de lol eraf.

 3. Wim De Doncker says:

  Wouter,

  Hieronder probeer ik toch al enkele antwoorden op je kritische artikeltje te geven. Mijn antwoorden staan in drukletters.

  Als je er dan toch absoluut wil organiseren, doe het dan iet of wat serieus. Zorg er dan voor dat je ze toekent aan wedstrijden die hun plaats op de kalender verdiend hebben en ken ze niet gewoon toe aan je eigen organisatietjes.

  WE HEBBEN VERSCHILLENDE TRAILS GEVRAAGD EN NET ZOALS JIJ STAAN ZE AARZELEND TEGENOVER IETS NIEUWS. HOPELIJK IS HET WANTROUWEN VOLGEND JAAR WEG EN ZIJN HET COMPLEET ANDERE ORGANISATIES DIE DE BK’S GAAN ORGANISEREN.

  - een verzekering: ik heb op 4 december al eens gevraagd om me die polis door te sturen. Toen was die er nog niet en ze zouden me die opsturen. Natuurlijk heb ik die nog niet gehad. Op hun site vind je wel dat het via Ethias loopt, wat me laat vermoeden dat het gewoon om de verzekering gaat die Ethias voor alle federaties (bvb. ook de VAL) heeft.

  WOUTER IK STUUR DE POLIS DOOR WE WORDEN OOK IN HET BUITENLAND VERZEKERD.

  Mijn problemen naar vorm toe dan. Een logische vraag is wie achter die BTRF schuil gaat. Wat is de structuur van die federatie?

  DE VZW IS OPRICHTING MET MAATSCHAPPELIJKE ZETEL IN OVERIJSE

  Het is natuurlijk niet zo moeilijk om te weten wie er achter de BTRF schuil gaat. Eigenlijk komt het allemaal van het bedrijfje (bvba) Sportzilla.

  SPORTZILLA IS MIJN PROFESSIONELE BEZIGHEID, DE BTRF DOE IK IN MIJN VRIJE TIJD. AAN DE BTRF VERDIENT NIEMAND IETS. EEN MOGELIJK GEVOLG IS WEL DAT ER MEER DEELNEMERS AAN ALLE TRAILS, OOK AAN DIE VAN SPORT-EVENTS ZULLEN DEELNEMEN. DUS INDIRECT BEN IK SCHULDIG AAN BELANGENVERMENGING

  Nog een belangrijke vraag die ik me stel is waar de lidgelden terecht komen. Is dat een rekening op naam van het bedrijf? Op naam van Wim De Doncker (de man achter Sportzilla) persoonlijk? Nog iets anders? En is dat een aparte pot voor de BTRF? Of wordt dat allemaal samen gegooid met het bedrijf en/of de organisatie van de triatlons en trails? En mogen de leden weten waarvoor de centjes gebruikt zijn? Een hele reeks vragen die me toch niet geheel onbelangrijk lijken. Op dit moment lijkt het nogal sterk op een poging om de commercie van triatlons in de Belgische trailwereld te introduceren en de eigen marktpositie uit te bouwen. Zolang het hele boeltje niet wat transparanter wordt zal ik er in elk geval zo ver mogelijk van wegblijven.

  DE LIDGELDEN KOMEN OP DE REKENING VAN DE VZW. DE LEDEN MOGEN ZEKER WETEN WAT ER MET DE CENTJES GEBEUREN.
  WOUTER, MIJN OPRECHTE EXCUSES VOOR HET INDERDAAD (NOG NIET) TRANSPARANT ZIJN VAN ONS IDEE. DE BEDOELING IS WEL DAT DIT GEBEURT EN WEL IN DE NABIJE TOEKOMST. MENSEN MET HEEL VEEL ERVARING ZOALS JIJZELF ZIJN TROUWENS ZEER WELKOM OM DE RICHTLIJNEN TE HELPEN BEPALEN EN MEE IN DE VZW TE STAPPEN. IK DENK MAAR AL LUIDOP NAAR DE TOEKOMST TOE DAT WE IEMAND KUNNEN GEBRUIKEN DIE BV ZICH ALLES GAAT AANTREKKEN VAN BUITENLANDS MOOIE TRAILS

  SPORTIEVE GROETEN
  WIM DE DONCKER

  • wouter says:

   Bedankt voor je reactie, Wim.

   Verzekering: Bedankt om de polis op te sturen. Het lijkt me logisch dat je in het buitenland verzekerd bent: het gaat om de (reis-)bijstandsverzekering en niet om de sportongevallenverzekering zoals ik foutief dacht. Je kan je eerder de vraag stellen of je in het binnenland verzekerd bent. De verzekering kan inderdaad nuttig zijn, afhankelijk van wat je juist nodig hebt.

   Structuur: dus Sportzilla is een bvba die los staat van de btrf (nu nog een spookvereniging, maar in de toekomst zou het een vzw moeten worden) en daar nog eens naast staat sport-events (ook een spookvereniging?; ik vind het niet direct in het staatsblad) dat de wedstrijden (triatlons en trails) organiseert. Of hangt sport-events toch vast aan Sportzilla en/of btrf? Dat achter de namen (grotendeels) dezelfde gezichten schuil gaan staat niet echt ter discussie neem ik aan. Voor alle duidelijkheid: dat laatste hoeft ook geen probleem te zijn wat mij betreft.

   Inhoud: ik vraag me nog steeds af wat jullie van plan zijn. En dat is eigenlijk de belangrijkste vraag. Mij lijkt het logisch dat je jezelf eerst afvraagt wat je wil doen, dan een structuur op poten zet en tenslotte leden ronselt. Hier lijkt het omgekeerd te lopen.

   Hetgeen jullie in de eerste plaats door velen kwalijk wordt genomen is dat jullie vanuit het niets even gaan vertellen hoe de trailwereld in elkaar moet zitten en de trailwereld pretenderen te vertegenwoordigen. Zonder dat jullie zelfs maar gekend zijn in de trailwereld. De omschrijving die ik gewoonlijk hoor is “quelques flamands et Fabian pour traduire”. Hadden jullie nu echt verwacht dat de bestaande organisaties en de lopers daarop zitten te wachten?

   Om af te sluiten moeten jullie goed beseffen dat er binnen de trailwereld een groot wantrouwen bestaat tegen federaties. Niemand zit te wachten op een ivoren toren die gaat vertellen welke regeltje je moet volgen en wat je moet doen en laten. Je moet maar in Frankrijk kijken naar de manier waarop de FFA het organisaties lastig maakt om dat te begrijpen.
   Ook is er een grote vrees voor commercialisering van het traillopen. Mijn persoonlijke mening is dat dit laatste toch zal gebeuren, maar hoe langer het weg blijft hoe liever ik het heb.

   Er is zeker plaats voor initiatieven. Zo is er volgens mij nood aan een degelijk website zoals Trail Passion dat een paar jaar geleden bood. Daar ligt zeker een mogelijkheid. Ik zou jullie aanraden zo eerst een solide basis te leggen en een plaats te krijgen in de trailwereld. Eens die er is kan je kijken hoe je dat verder kan uitbouwen.
   Die “kampioenschappen” zijn echt niet wat de lopers nodig hebben. We hebben de Challenge Trail Passion gehad, er is een challenge van Lafuma, maar er is geen kat die zich daar iets van aantrekt. Dat zegt genoeg.
   Met jullie intiatief op te blazen tot “federatie” hebben jullie in elk geval je hand overspeeld.

   • Wim De Doncker says:

    Wouter,

    We zijn inderdaad redelijk nieuw in de trailwereld, maar daarom niet minder gepassioneerd. Ik ben bv ingeschreven voor de transalpine in september van dit jaar.

    Sport-events is een bvba opgericht op 13 jan en moet een dezer in het staatsblad verschijnen. Sport-events, sportzilla en btrf staan volledig los van elkaar, al ben ikzelf persoonlijk in alle drie wel vertegenwoordigd.

    Die degelijke website die jij aanhaalt, wel dat is mijn grote droom. Momenteel als nieuwe trailer zijnde kost het me de grootste moeite om trails, uitslagen etc te vinden. Dit zou allen gecentraliseerd moeten zijn. Daar zijn we nu in de eerste plaats mee bezig. Ik moet eerlijk toegeven en jou bijtreden in de gedachte dat we misschien te hard van stapel zijn gelopen, maar ik ben nu eenmaal een doe-persoon. We hebben alvast wel de lbfa wakker geschud en zij zullen de BK’s overnemen vanaf 2013, misschien zelfs al 2012. De meesten zullen hier idd niet van wakker liggen, maar toch zijn er enkele die vol overgave er voor zullen willen gaan.

    Wat betreft de commercialisering kan ik niet anders dan schuld bekennen. We gaan niemand dwingen in de btrf om prijzen te veranderen of aan bepaalde organisaties mee te doen. Elke organisatie mag hun eigen prijzen stellen en deelnemers moeten zelf uitmaken of ze deelnemen of niet.

    Met sport-events zijn we een bedrijf en wedstrijden organiseren is onze broodwinning, toch proberen we steeds een correcte prijs te stellen. Mijn visie hierop is : wij zijn niet duur, de Waalse absl’s zijn gewoon spotgoedkoop :-)

    Jij en andere criticaster moeten proberen de btrf los te zien van mijn andere professionele activiteiten. We weten niet alles en staan open voor alle goed ideeën. Laat de opbouwend kritiek maat vollen bak komen en kom gerust eens langs om samen te trainen, kunnen we wat bijpraten.

    Sportieve groeten
    Wim

    • wouter says:

     De drie (sportzilla, sport-events, btrf) staan los van elkaar, maar het zijn wel dezelfde mensen die erachter zitten… Tja…
     Maar zeg nu zelf, als iedereen die graag trails loopt zichzelf gaat uitroepen tot officiele vertegenwoordiging van trails wordt het leuk.

     Je gaat me in elk geval niet wijsmaken dat de lbfa bk’s gaat organiseren. Die weten echt wel dat dit niet tot hun bevoegdheid behoort. Overigens heb ik de indruk dat de doorsnede van lbfa-leden en btrf-leden nogal klein is. Als ze niet gewoon leeg is.

     Het ontbreken van een degelijke kalender komt regelmatig terug. Verschillende jaren geleden heb ik daarom zelf eentje gelanceerd. Ik doe echt wel meer dan kritiek spuien. Dat was ongeveer tegelijk met het lanceren van Trail-Passion. Trail-Passion vond ik eerlijk gezegd beter (vooral uitgebreider, er stond ook nieuws op, interviews…) daarom ben ik er niet lang mee doorgegaan. Toen Trail-Passion verdween heb ik mijn kalendertje terug beginnen onderhouden totdat MST op kruissnelheid kwam. Hun kalender is nu prima, dus ga ik geen dubbel werk doen en heb de mijne terug laten stilvallen.
     Een site met nieuws is ook iets dat volgens mij ontbreekt. Het grote voorbeeld daarvoor is voor mij het ultrablog dat Andre Van De Vliert verschillende jaren heeft bijgehouden. Die kwaliteit ben ik sindsdien niet meer tegen gekomen. Overigens plaatste ik sporadisch ook een stukje op die blog. Had ik al gezegd dat ik meer doe dan kritiek spuien? Ik zou heel graag zoiets lanceren, maar alleen zoals Andre het deed gaat dat in elk geval niet lukken. Daarvoor heb ik de tijd niet. Al in 2005 heb ik zoiets geprobeerd voor berglopen en ben daar door tijdsgebrek mee gestopt. Ook wel omdat mijn focus verschoof naar langere afstanden.
     Een overzicht met uitslagen is iets waar ik ook al aan gedacht heb, maar nog niet concreet uitgewerkt. In elk geval moet je volgens mij afstappen van de links naar externe sites. Tegen volgend jaar is de helft ervan dood en heb je er niets meer aan. Je bent veel beter om alles lokaal te hosten. Dan kan je een op termijn een prachtig archief opbouwen een beetje zoals assa ronse heeft voor stratenlopen in het algemeen. Nog beter zou natuurlijk een databank zijn naar voorbeeld van de duv of op wat kleinere schaal ultraned.
     Er zijn een heel pak mogelijkheden om een toegevoegde waarde voor de trailwereld te betekenen. En dat lukt echt wel zonder jezelf op te blazen tot proporties die je echt niet hebt.

 4. luc lenaerts says:

  Mijn voornaamste bezorgdheid is , zoals meerdere trailers waar ik hierover mee babbel , dat mooie trails lopen teveel geld zou moeten kosten …Lopen in de natuur is in principe gratis (zoals alle écht waardevolle dingen des levens) .
  Het wedstrijdelement heeft natuurlijk een bepaalde waarde waar zeker iets tegenover mag staan ! De dingen horen echter wel in evenwicht te zijn: 10 a 20 euro is een mooie trail voor mij waard. 30 a 40 euro voor een belgische trail is er gewoon vér over en stinkt serieus naar commercie…. Er zijn genoeg waalse voorbeelden die bewijzen dat prachtige en goedgeorganiseerde trails betaalbaar zijn, ik denk aan de coureurs celestes (100 km gratis !!) , courir pour le plaisir , hautes fagnes, tour de liege , les bosses …teveel om op te noemen .
  Toch geef ik de BTRF één jaar respijt (met mijn 20 euro persoonlijke steun erbij ) om te tonen dat ze voor de pure trailspirit gaan , namelijk : veel natuur voor weinig geld ……én : het belgisch kampioenschap open voor IEDEREEN !! : ))

 5. Christophe Ghesquiere says:

  Hey Wouter
  Ik loop er eigenlijk ook niet warm van die kampionschappen en hun “salomon team”.
  Als je het mij vraagt, heb ik al een klein idee naar waar het lidgeld naartoe zal gaan. Ook heb ik elkele foutjes gezien op hun website. Als dit officiele kampionschappen worden dan zou de leeftijd van 35 jaar moeten zijn voor de veteranen en niet 40 zoals vermeld.

  Ook hebben ze een hele goeie timing gekozen voor het organiseren van het “belgisch kamionschap lange afstand trail” 19 augustus. Exact 10 dagen voor de start van de UTMB daar waar niet minder dan 214 van onze waardige landgenoten zullen deelnemen.
  Nee sorry niks voor mij.

  • wouter says:

   Salomon Team is volgens mij niet direct van hun afkomstig. Toen ik daar vorig jaar voor aangezocht werd, werd er in elk geval met geen woord over btrf gerept. De link is eerder dat Fabian meewerkt aan btrf en ook in het Salomon Team zit.
   Het worden geen officiele kampioenschappen (officieel = erkend door kbab), dus zijn er geen regels op van toepassing. Dat is natuurlijk nog zo handig. En kalenderproblemen heb je altijd.

   • MAGNEE says:

    Bonjour Wouter,
    Je me permets de t’écrire en francais, tu es parfait bilingue.
    J’ai suivi ces derniers commentaires et souhaiterais apporter ma position.
    Wim est un ami de l’époque où nous pratiquions le triathlon ensemble. Il m’a contacté en 2011 pour me soumettre son projet de construire la BTRF.
    Sa demande était que je l’aide dans son projet en ce qui concerne le support linguistique (traduction) ansi que de lui transmettre les contacts fransophones que j’avais. Ces contacts sont des organisateurs, des personnes de la presse…
    J’ai aidé Wim à lancer cette fédération et ne lui met certainement pas des bâtons dans les roues.
    Je n’ai pas de temps à consacrer à travailler davantage avec lui.
    En ce qui concerne notre équipe SALOMON, il n’y à aucune relation entre les deux parties. En effet, j’ai juste transmis les informations aux organisateurs quant à l’éventuel programme de championnat de Belgique mis en place par Wim. Mon nom y étant associé, les gens confondent mon rôle.

    En résumé Wouter, j’essaie de me consacrer principalement et du mieux possible à…me soigner (blessure) et de reprendre un entraînement constructif pour le team.

    Merci à toi, à très bientôt j’espère.

    • wouter says:

     Merci Fabian pour ta réponse. Tu confirmes alors que tu es le seul lien entre btrf et Team Salomon. Comme clarification: je considère ce lien quelque chose de positive. Ma critique principal sur la fédération est exactement que des liens entre cette soi-disante fédération et les coureurs et organisateurs sont pratiquement inexistants (et une manque de transparence).

     Je crains que nos priorités sont pour l’instant les mêmes. Au plaisir de te revoir pendant quelconque course.

 6. Christophe Ghesquiere says:

  Hey Wouter,
  Blijkbaar zit er een haar in de boter tussen de BTRF en de LBFA:)

  http://www.btrf.be/site/lbfa-en-trail-des-hautes-fagnes