[Boek] Ultra-Trail: plaisir, performance et santé

cover boek

Dit boek zag er me bijzonder interessant uit. Eerst en vooral zijn er niet zoveel boeken die op een serieuze manier over trails gaan. Gewoonlijk is het allemaal geschreven vanuit persoonlijke ervaringen. Als dan iemand “het grote boek van traillopen” kan schrijven is het wel Guillaume Millet, enerzijds professor sportfysiologie aan de universiteit van Saint-Etienne is en anderzijds een zeer degelijke trailloper met een palmares waarvan ik het niet zie zitten om alles te beginnen opnoemen.

Het eerste dat duidelijk moet gesteld worden is waarover het boek gaat. Over ultratrails natuurlijk. Wat daar in het boek onder verstaan wordt zijn trails (trail is natuurlijk niet gedefinieerd, maar daar kunnen we ons wel iets bij voorstellen) van ten minste 100 kilometer. Laat ons zeggen, het soort wedstrijden waarvan je op voorhand weet dat je zowel overdag als ‘s nachts zal lopen. Kortere trails worden niet specifiek beschouwd, maar mutatis mutandis kan de informatie uit het boek er natuurlijk ook op van toepassing zijn.

Het boek is netjes en duidelijk opgebouwd. In een eerste hoofdstuk komen de eigenschappen aan bod die je prestatie tijdens ultratrails bepalen. Wat voor loper moet je zijn om goed ultratrails te lopen? Of moet je helemaal geen loper zijn? Een tweede hoofdstuk is dan het logische vervolg: hoe kan je die eigenschappen ontwikkelen? Daar gaat het vooral over training, trainingsvormen en trainingsprincipes. Ook mentale voorbereiding komt uitgebreid aan bod. Een kant en klaar schema hoef je niet te zoeken. Het is er niet. Het tweede deel van dit hoofdstuk werkt dit nog verder uit en gaat in op neventrainingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zin en onzin van krachttraining.
Dan komen we aan het derde hoofdstuk waarin het gezondheidsaspect aan bod komt. Kernvragen hierbij zijn “Zijn ultratrail wel gezond?” en “Hoe kan je de eventuele gezondheidsrisio’s zoveel mogelijk beperken?”. In het vierde hoofstuk wordt dan ingegaan op vrouwen in de ultratrails. Zowel verschillen tussen man en vrouw als onderwerpen die enkel voor vrouwen relevant zijn.
Daarna gaan we specifieker naar wedstrijden kijken. In het vijfde hoofdstuk gaat het over de voorbereiding op een ultratrail. Zoals gezegd zal je geen uitgewerkt trainingsschema vinden, maar een goed idee over hoe je de grote lijnen kan plannen vind je hier wel terug. Het zesde hoofdstuk gaat dan echt over de wedstrijd. Dat omvat zowel het lopen zelf als het materiaal en de logistiek, met verschillende heel praktische tips. Een zevende en laatste hoofdstuk laat ons wat verder dromen en geeft een overzicht van bestaande wedstrijden. In de eerste plaats natuurlijk de grote Franse wedstrijden, maar het internationale wordt zeker niet vergeten.

Toen ik het boek voor de eerste keer zag deed het me aan “Lore of Running” van Noakes denken. Waar ik “Lore of Running” als het grote boek waarin alle staat over lopen beschouw, kan je dit boek volgens mij beschouwen als de bijlage specifiek voor ultratrails. Het hoort volgens mij dan ook naast Noakes te staan in de boekenkast van elke trailloper die zich in het lopen interesseert. Wie behoefte heeft aan uitgewerkte schema’s en liever luistert naar wat een trainer zegt, zal er minder aan hebben. Die zorgt er misschien beter voor dat het in de boekenkast van de trainer terecht komt.

De pluspunten:
- Inhoudelijk tiptop in orde. Omvattend, onderbouwd, degelijk,
- Geschreven door iemand die verdomd goed weet waarover hij schrijft.
- Vlot geschreven met op tijd en stond een leuke kwinkslag.

De minpunten:
- Naar mijn mening te veel aandacht voor UTMB. Alsof dat voor iedereen het grote levensdoel is.
- Layout geeft mij een wat amateuristische indruk.

Met het boek komt ook nog een dvd mee die verdere verduidelijkingen brengt. Ik heb hem eerlijk gezegd nog niet bekeken dus ga ik daar ook geen commentaar op geven.

This entry was posted in Lectuur, Lopen, Ultra. Bookmark the permalink.

2 Responses to [Boek] Ultra-Trail: plaisir, performance et santé

  1. Wouter Desmet says:

    Waar heb je dat boek eigenlijk gekocht? Ik wou ‘t bestellen via Standaard Boekhandel, maar die kregen van de uitgever te horen dat ze minimum er 3 moesten bestellen. Ik versta uiteraard dat zij dat niet willen doen. Zij waren wel zo vriendelijk om de gegevens van de uitgever aan mij door te geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>