Licht in de duisternis

Er zijn zo van die mensen die zich ‘s nachts in de bossen wagen. Al lopend dan nog wel…
Dat heeft één groot voordeel. Je ziet een heel pak zaken die je anders niet ziet. Langs de andere kant zie je natuurlijk een heel pak dingen niet die je misschien beter wel zou zien. Maar goed, bij die dingen die je anders niet ziet zitten glimwormen. Tijdens de zomermaanden zit het hier in de bossen daar vol van. Meestal is de periode juli-september het seizoen dat die overal oplichten.
De voorbije weken zag ik er nog af en toe eentje of een paar. Dat zijn de laatste waar je extra van moet genieten. Daarna is het terug een heel jaar wachten tot die terug oplichten. Tenzij je eind oktober nog een warme dag hebt. Zoals vandaag blijkbaar. Daarnet waren het er opnieuw tientallen die rond mijn pad hun licht lieten schijnen. Een mens vraagt zich dan natuurlijk af hoe lang die beesten het uithouden. Geen idee eerlijk gezegd. En zo kom ik tot de conclusie dat ik daar eigenlijk bijna nooit iets over hoor. Toch iets vreemd. Het zijn waarschijnlijk de opvallendste en meest fascinerende beesten die hier in de buurt voorkomen, maar ik heb de indruk dat velen niet eens weten dat ze bestaan. Laat staan dat er in de bossen hier in de buurt dikwijls tientallen te zien zijn. Zelfs wiki brengt me niet veel verder. “Het is onbekend hoe de soorten er precies voorstaan, maar vroeger waren glimwormen plaatselijk vrij algemeen.” staat er alleen maar. Daar word je ook niet veel wijzer mee.

Heeft iemand enig idee over het voorkomen van glimwormen? Hoeveel komen die nog voor? En zitten die overal in Vlaanderen of alleen op bepaalde plaatsen. Voor de volledigheid: hier zijn het Grote Glimwormen die voorkomen. ‘t Is te zeggen, de keren dat ik de moeite heb genomen zo eentje te vangen wat het een dergelijk model.

This entry was posted in Algemeen, Biologie, Lopen, Zwerven. Bookmark the permalink.

3 Responses to Licht in de duisternis

 1. Wouter Desmet says:

  Wouter,

  Als je een idee wilt hebben van waar die beestjes zitten in België, dan verwijs ik je naar de website waarnemingen.be:
  verspreiding grote glimwormen (Lampyris noctiluca)
  .
  Nog enkele andere sites http://glimwormen.sitefun.be/soorten/lampyris_noctiluca.htm http://www.lampyris.be/Invert%20Glimwormen.htm en http://www.rlgc.be/thema/natuur/soortenbescherming/Soortenfiche_glimworm.pdf.
  Van de site glimwormen.sitefun.be ben ik niet zeker of de informatie correct is. Als ik op mijn gevoel afga, denk ik dat die betrouwbaar is.

  Met vriendelijke groeten,

  Wouter Desmet
  Bioloog maar geen entomoloog ;)

  • wouter says:

   Mijn spotplaatsen staan er inderdaad op. Al heb ik er deze zomer ook een paar gezien op een plaats waar voor dit jaar nog geen waarnemingen op de site staan. Yay.

 2. Wouter Desmet says:

  Je mag altijd lid worden van waarnemingen.be en je eigen waarnemingen doorgeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>