Wij zijn er voor u

Verkiezingen. Naar al dan niet goede gewoonte komt dan een hele rits politici vertellen dat we op hun moeten stemmen omdat zij echt wel onze mening gaan vertolken, omdat zij naar ons luisteren, omdat onze mening voor hun belangrijk is.
Wat me het meeste ergert aan dat regelmatig terugkerende circus is de hoop propaganda die dan in mijn brievenbus gepropt wordt. Je moet weten dat op mijn brievenbus zo een sticker plakt met “Aub geen reclamedrukwerk en huis-aan-huis bladen”. Het principe is eenvoudig: als het niet aan mij gericht is moet het ook niet in mijn brievenbus. Een Gemeentelijk Informatieblad tot daar aan toe. Een briefje van Eandis dat ze de straat een paar uren zonder stroom gaan zetten of van de politie dat de straat gaat afgesloten worden voor de carnavalsstoet kan ik ook wel appreciëren. Maar daar houdt het wel bij op.

De meeste bedrijven houden zich daar gelukkig aan en ik vind dan ook niet al te veel reclame in mijn brievenbus. Zelfs de zogenaamde kranten, infobladen en weet ik veel wat nog allemaal meer die niet meer dan verklapte reclame zijn krijg ik niet dankzij die “geen huis-aan-huisbladen”. Er is maar 1 soort verkapte publiciteit die ik systematisch wel krijg: de partijblaadjes van de politieke partijen. Op tijd en stond vis ik toch een Tsjevenkrant, Sossenkrant, Groene Gazet of Blauwe Boevenbrief uit mijn brievenbus. Blijkbaar vinden politieke partijen zichzelf zodanig interessant dat ik me ongetwijfeld vergis wanneer ik op mijn brievenbus een sticker plak dat ik die rommel niet moet hebben. Ofwel voelen ze zich zo verheven dat ze denken dat die sticker niet op hun van toepassing is. Dat zou ook wel kunnen.

Met de verkiezingen in aantocht komt daar natuurlijk nog eens de gewone propaganda bij. Ook die laat zich door een gewone sticker niet tegenhouden. Ik was het beu. Als ik dat niet wil hebben, waarom luisteren die kwieten dan niet gewoon naar mijn mening? Of misschien horen ze mijn stem toch niet duidelijk genoeg? Horen ze het gewoon niet dat ik al hun papier niet moet hebben? Denken ze dat die sticker op hun niet van toepassing is? We maken wetten voor de anderen en uitzonderingen voor onszelf, nietwaar? OK, dan zorg ik er wel voor dat het duidelijk is:
Verkiezingsdrukwerk ongewenst

Veel duidelijker kan ik het echt niet maken. De politieker die nog iets in mijn brievenbus propt (of laat proppen) moet echt wel blind, achterlijk of van bijzonder kwade wil zijn. De boodschap hing ik op woensdagavond 26 september op mijn brievenbus. Dit was het resultaat uitgedrukt in stuks/bladzijden die ik daarna in mijn brievenbus vond:

Dag Groen CD&V NVA VLD SPA VB
Donderdag 27 september - 1/28 - - - -
Zondag 30 september 1/4 - 1/12 - - -
Maandag 1 oktober - 1/2 - 1/16 - 1/1
Dinsdag 2 oktober 1/8 - 1/2 - - -
Woensdag 3 oktober - - - - - -
Vrijdag 5 oktober - 1/2 1/4 - 2/4 1/6
Zondag 7 oktober 1/2 - - - - -
Maandag 8 oktober - 1/4 - - - -
Dinsdag 9 oktober - - - 1/2 1/24 -
Woensdag 10 oktober - - 2/4 - 1/12 -
Donderdag 11 oktober 1/4 - - 1/4 1/2 -
Vrijdag 12 oktober - - 1/2 - - 3/14
Zaterdag 13 oktober
Totaal:

Nu had ik wel verwacht dat een overijverige medewerker af en toe toch eens een folder in mijn brievenbus zou proppen, maar dit is toch slechter dan ik verwacht had. Zo goed als elke dag mocht ik minstens 1 folder uit de brievenbus vissen.

Om echt goed te zijn had ik natuurlijk moeten samenspannen met een buur om dan te vergelijken met een brievenbus zonder sticker. Op de meting zit nu een bias doordat
- sommige partijen ongetwijfeld de brievenbussen zwaarder bestoken dan andere
- ik eigenlijk wat te laat begonnen ben. De reden dat ik de boodschap heb opgehangen was dat het al op mijn zenuwen begon te werken.
Nu weet ik niet echt hoe groot het effect was. Alleen dat het minder groot is dan ik verwacht (of gehoopt) had. Misschien maak ik die vergelijking met een brievenbus zonder boodschap wel bij een volgende verkiezing.

Tot slot vraag ik me toch echt af wat een politieker hoopt te bereiken door toch zijn kop in mijn brievenbus te gooien. Denken ze nu echt dat ik op hun ga stemmen als ze maar hard genoeg op mijn zenuwen werken? Die hebben in elk geval fout gedacht. Ik heb me in elk geval voorgenomen zeker niet te stemmen op iemand die me vanuit mijn brievenbus heeft toegegrijnsd.

Is het niet mogelijk om gewoon in het Gemeentelijk Infoblad (of een bijlage daarbij) elke partij pakweg een dubbel blad te geven waarop je dan je zegje mag doen en de mensen mag overtuigen waarom ze op jullie moeten stemmen? Als het echt niet lukt om als grote mensen het daarover eens te geraken, kom dan van mijn part elk één (en welgeteld één!!!) boekje in de bus steken met je programma. Ik beloof dat ik dat eens rustig zal bekijken, maar laat het daarna gewoon zo. Het is niet nodig een half regenwoud in mijn brievenbus te proppen.

UPDATE 13/10: Bij het posten van dit bericht had ik natuurlijk ook een link bezorgd aan de lokale afdelingen van de zes partijen: hetzij via het contactformulier op hun website (Groen, NVA en CD&V), hetzij via het email-adres waarnaar de contact-knop verwees (SPA), hetzij via een email naar de lijsttrekkers, met name gevonden op de campagnewebsite (VLD) of de gemeentewebsite (VB). De mail naar de lijsttrekker was enkel indien ik geen algemene contactmanier vond op de websites. Het heeft nu eenmaal niet veel zin te klagen als degene waarover je klaagt het niet weet.
Enkel van SPA, met name Johan Brackeva, heb ik een reactie gekregen. Zijn uitleg kwam er kort op neer dat de verdeling via de post gebeurt en dat de post geen rekening houdt met anti-reclame stickers voor verkiezingsdrukwerk. We kwamen er na wat heen en weer mailen op uit dat van de vijf stuks van SPA er twee via de post zullen gekomen zijn en dat drie van zijn kameraden toch zelf hun publiciteit in mijn brievenbus hebben gestoken (of laten steken natuurlijk). Hij beloofde deze drie zondag eens aan de oren te trekken. Mijn dank aan SPA voor de constructieve discussie.

Ik ga in elk geval eens proberen uitvissen hoe reglementeringen rond anti-reclamestickers er uit ziet. In het bijzonder wil ik weten of het negeren hiervan voor verkiezingsdrukwerk een commerciële keuze van de post is of een reglementaire verplichting. Als in de overeenkomst met de klant staat dat ze die gaan negeren, is het natuurlijk logisch dat ze dat dan ook doen. Maar mag of moet dat er in staan? En natuurlijk wil ik ook weten wat je dan wel zou kunnen doen om geen verkiezingsdrukwerk te krijgen. Wie me in de goede richting kan zetten mag het me altijd laten weten. Eens ik er wat klaarder in zie schrijf ik dan wel een vervolgpost.

This entry was posted in Algemeen, Grrmbbllmmbbggrrrrrr. Bookmark the permalink.

4 Responses to Wij zijn er voor u

 1. Peter DEWULF says:

  Wouter,

  Een geluk dat ze uwe blog nog niet gevonden hebben,…
  Hier in uganda hebben ze een beter systeem hier lopen er mannen rond met een
  volledige PA (public adress) op hun rug. Die kerels citeren hier nen volledige bijbel tot een stuk in de nacht. KLOJO’s !!!

  Enjoy the trails, Peter

  P.S. heb jij nog teennagels na ons uitstapje in Wales ?

  • wouter says:

   Subtiel als ik ben heb ik de lokale afdelingen van die zes partijen natuurlijk een linkje bezorgd (drie via contactformulier op hun site, eente via e-mailadres op de site en de twee andere gewoon de lijsttrekker gemaild). Het is wel de bedoeling dat ze het lezen… Ik vul wel aan als ik daar reacties van krijg.

   Na Wales vooral een hele week doodmoe geweest. Niet te verwonderen met die lange dagen en elke dag vroeg op. Verder er niks van ongemakken aan over gehouden.

 2. Michiel says:

  ik zou voor vb gaan in jouw geval: die hebben je pagina-technisch gezien het minst lastiggevallen. en die zijn met dat groene gebeuren het meest wegkwijnend. always support the (under)dog(s). (doet rex t trouwens nog?)

  jammer inderdaad dat je geen controle groep hebt, daarmee was je onderzoek wetenschappelijk gezien nog veel waardevoller geworden. en ik snap als bataaf verder niet waarom jullie in merelbeke geen franstalige politieke spam ontvangen. belgië was toch drietalig? enne kieskompas.be of stemwijzer.be is nonexisting?

  in ieder geval boeiender om je hieraan te ergeren, dan gel-verpakkingen op de utmb. je stemming lijkt wat op te vrolijken…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>