Ultra in Noorwegen

Kondis stelde onlangs een brochure (pdf) voor waarin de Noorse ultralopen voorgesteld worden. Laat ons even kijken wat daar aan lekkers instaat.

De kalender vat aan met Kristins Runde op 28 juni. Dit is een 50 mijl trailrace die voert over de 5 “toppen” van Nordmarka. Met hoogtes gaande van 701 tot 717 meter vallen die precies nog wel mee… Als mijn Noors een beetje in orde is, wordt dit rondje al een paar jaar gelopen door een paar mensen en willen ze daar nu een iets officiëlere draai aan geven. De ondertitel van de wedstrijd is “Oslo 50 miles trail run”. Het concept lijkt me zo van over de oceaan overgewaaid, maar ziet er wel leuk uit. Enige probleem is dat me niet helemaal duidelijk is waar alles exact doorgaat, maar de foto’s zien er mooi uit. Volgens mij een echt minimalistisch wedstrijdje.

De volgende op de kalender is St-Olavsloppet op 3 en 4 juli. Zowaar een meerdaagse. Als ik alles goed begrepen heb is het eigenlijk een aflossingswedstrijd over vier dagen, maar kan je ook de middelste twee dagen individueel lopen onder de vorm van een tweedaagse. Dat gaat dan van Åre (Zweden) naar Levanger met een tussenstop in Sandvikke. De hele aflossing gaat van Östersund naar Trondheim. De benaming “the world’s most bautifull realy” zal wel wat overdreven zijn, maar mogelijk is het wel een mooi parcours door heen de bergen. De route loopt over St-Olavsleden, wat mij jammer genoeg totaal onbekend is.

Op 26 en 27 juli staat dan de Rallarvegsløpet op het menu en dat ziet me er iets uit om vingers van af te likken. De eerste dag is een etappe van 54 kilometer van Flåm naar Finse (langs de beroemde Flåmsbana) en de tweede dag gaat het met een sprintje van 27 kilometer van Finse terug naar Haugastøl. Ik ben daar al eens geweest (gewoon op vakantie, niet om te lopen) en kan jullie verzekeren dat het een prachtige wedstrijd moet zijn!

Er zijn verder nog een paar wedstrijden die mij persoonlijk minder interesseren, maar wie ben ik natuurlijk. Het gaat om een 6u in Eidsvol, een 1.5 marathon en 100km steeds heen en weer over een traject van 10km in Bergen, een 100km op piste, een ultrainterval (8x10km op twee dagen, dus eigenlijk niet eens een ultra) en de Bislett 48u.

This entry was posted in Ultra. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>