Grafische Kaart

Zoals in iedere pc zit in de mijne natuurlijk ook een grafische kaart. Bij mij is dat een ATI Radeon X1600. En iedereen weet dat drivers en Linux nog steeds geen geslaagd huwelijk is (ik zoek geen schuldigen). Bij mijn installatie werd de gewone standaarddriver (vesa) geïnstalleerd en daar was ik erg blij mee.
Tot ik probeerde om Google Earth te draaien. Een eerste poging deed ik onder Feisty. Gevolg: boeltje hopeloos de mist in en ik werd uitgelogd. Uh…
Na de update tot Gutsy een nieuwe poging. En ja, er is vooruitgang: Google Earth werkt! Jammer genoeg enkel met emulation, vanwege gebrek aan 3D acceleratie. Dat werkt, maar gaat afgrijselijk traaaaaaaaag. Google Earth is zo vriendelijk dan telkens bij het opstarten een boodschap te geven dat ik beter mijn driver zou updaten. En dat heb ik dan maar eens geprobeerd.

Eerst natuurlijk gewoon op de standaardmanier: via “Manage Restricted Drivers”. Daar stond inderdaad een ATI-driver disabled. Deze enablen en het zou moeten werken. Een paar klikjes, Ubuntu zegt me dat ik moet herstarten, wat ik natuurlijk met plezier doe. Terug opstarten en een tegenvaller. Een dreigend scherm vertelt me dat de kaart niet herkend werd en dat ik ze manueel moet configureren. Twee mogelijkheden: verder gaan in “low graphics mode” of handmatig grafische kaart en beeldscherm instellen. Ik heb beide een paar keer geprobeerd met hetzelfde resultaat. Ik zat opgescheept met een resolutie van 600×800. Niet direct wat ik van een update van mijn driver verwacht had. Ik heb het getest, maar Google Earth werkt totaal niet bij dergelijke lage resolutie. Ik was al een tijdje aan het knoeien en dan maar terugkeren naar de oude situatie. De ATI-driver terug gedisabled en… geen verschil. Ik zit met de low graphics mode.

Dat klinkt al hoog tijd om een alternatief te proberen als ik wat meer tijd heb. Na wat googlen kwam ik uiteindelijk op een deze wiki, die het allemaal netjes oploste. Gewoon de stapjes volgen (methode 2 natuurlijk, methode 1 was iets te simpel) om de driver te installeren en ja hoor low graphics mode is weg, een duizelingwekkende resolutie (toch als je van 600×800 komt) en een Google Earth die over de wereld vliegt. Ik heb het nog niet uitgebreid kunnen testen (het werd laat), maar dat ziet er prima uit. Hehe.

Nog één probleempje blijft over. Na mijn mislukt installatiepoging stond mijn keyboard bij het inloggen ingesteld op qwerty in plaats van azerty. Eens ingelogd wordt dat dan wel azerty. Ik vermoed dat die mislukte poging mijn xorg.conf een beetje overhoop gehaald heeft. Nu de driver geïnstalleerd is het nog niet in orde.
Aangezien ik op beide blind kan typen is het niet echt een groot probleem, maar het zou toch mooier zijn als hij van bij de start azerty zou gebruiken. Iets om later wat op te zoeken.

This entry was posted in Linux. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>