Geboortebos Gent

Een hele tijd geleden schreef ik al eens dat in de Gentbrugse Meersen allerlei leuke dingen gebeurd waren, zoals de aanleg van een heel pak nieuwe paden. Naast die nieuwe paden werd ook wat bos aangeplant. En wel op een bijzonder leuke manier: het zogenaamde geboortebos. Het idee is schitterend in zijn eenvoud. Voor elk kind dat in 2008 in Gent geboren werd hebben ze een boom geplant. Een betere manier om de burgers betrokken te krijgen is er volgens mij niet. Ik passeer hier heel regelmatig, maar nu het ‘s avonds wat langer klaar is heb ik eens de tijd genomen om wat foto’s te nemen. Eerst even het gebied tonen waarover het gaat:

Google is zo vriendelijk geweest om beelden van augustus 2009 te gebruiken (satellietbeelden te bereiken via het plusje rechtsboven aan de kaart). Je kan dus mooi de nieuw aangelegde paden zien (ook op het OSM-kaartje natuurlijk).
Wanneer je nu ter plaatse komt is het eerste dat opvalt een reeks witte boomstammen.
Foto Geboortebos Gent
De eerste van die boomstammen geeft wat uitleg
Foto Geboortebos Gent
Zo ongeveer het verhaal dat ik reeds vertelde dus.
De andere boomstammen zijn nog leuker. Je ziet dat er twaalf zijn. Elk heeft bovenaan een groot romeins cijfer en is bekleed met witte bordjes.
Foto Geboortebos Gent
De romeinse cijfers geven de maand aan en elk van de witte bordjes geeft een in Gent geboren kind aan en vermeldt de naam en geboortedatum. Van wat dichter bij ziet dat er zo uit.
Foto Geboortebos Gent
Zo een paar boomstammen volstaat natuurlijk niet om van een bos te spreken. Rond de boomstammen zijn dan ook allemaal boompjes geplant. Nu zijn ze nog heel klein maar ze zullen wel groeien neem ik aan. Ik denk dat we een beetje geduld moeten hebben.
Foto Geboortebos Gent
Voor elk kind zou er een boompje moeten staan. Aan een aantal hangt nog steeds een geboortekaartje van het kind waarvoor de boom geplant is. Vroeger waren er veel meer van die geboortekaartjes, maar de meeste zijn onder invloed van weer en wind al lang verdwenen.
Foto Geboortebos Gent
De aandachtige lezer merkt op dat het toch niet helemaal klopt. Dat geboortekaartje is van 2006 en het zou om de kinderen van 2008 moeten gaan. Geen idee hoe dat juist komt, maar het initiatief wordt er niet minder mooi om.
Ten noorden van het Geboortebos staat overigens al een hele tijd een mooi boomgaardachtig iets. De specialisten weten dat dit een voormalig stort is, maar daar merk je niets meer van. Ga er gerust even in wandelen. Dit is een stukje dat al meerdere jaren toegankelijk is.
Foto Geboortebos Gent
Er staan daar ook een paar bijenkasten. Blijf daar best een beetje uit de buurt.
Foto Geboortebos Gent
Voor een wandeling in het gebied kan je gerust de gemarkeerde wandeling volgen. Een beschrijving (inclusief kaartje dat hier en daar wat dubieus is) hiervan is te vinden op de site van Stad Gent.

This entry was posted in Paden. Bookmark the permalink.

One Response to Geboortebos Gent

  1. Mark Franck says:

    Hi Wouter,

    Ik kwam op uw blog terecht omdat ik foto’s zocht van geboortebosjes in Gent.
    Wij organiseren dit plantseizoen de plantdagen voor het geboortebos in gemeente Maastricht te Limburg en ik zoek hiervoor een paar leuke foto’s om op onze website te plaatsen. Ik vraag mij of het mogelijk is om enkele foto’s van uw blog te gebruiken, uiteraard met naamsvermelding. CNME is een stichting voor milieu en natuur educatie en betrekken burgers en leerlingen zo veel als mogelijk bij deze thema’s.

    Ik zie uw reactie tegemoet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>