Gentse groenpolen

Vandaag liepen we op de zondagochtendtraining eens in de richting van Mariakerke in plaats van ons gewone toertje langs Drongen. Bert en co wisten te vertellen dat daar ook nog wat mooie paden liggen. Aangezien Mariakerke voor mij wat onbekend terrein is en ik graag nieuwe paden leer kennen, vond ik dat prima.

Eerlijk gezegd, het was een prima meevaller. Langs Bourgoyen naar Groene Velden en dan langs het Claeys BouĆ¼aertpark terug naar de Bourgoyen. Vooral die Groene velden waren iets nieuws voor mij. Het blijkt dat deze aangelegd werden in het kader van de groenpolen die in de toekomst een groene gordel rond Gent moeten vormen. Samen met de Vinderhoutse Bossen aan de overkant van de Ringvaart vormen deze zo’n groenpool. Het stuk Groene Velden kan je op Google Maps heel mooi zien liggen. Van de Vinderhoutse Bossen aan de overkant heb ik niet echt een idee in hoeverre deze reeds toegankelijk zijn (vroeger volledig afgesloten voor het publiek). Iemand een idee?

“En de andere groenpolen?” denkt u nu waarschijnlijk. Wel daar is de situatie gemengd. Als ik tegen de wijzers van de klok rond Gent draai kom ik eerst in het Parkbos, rond de Zeven Dreven in De Pinte. Dat is reeds lang toegankelijk. Er zijn een paar aanpassingen in het gebied gebeurd, maar weinig spectaculairs. Vandaag liep ik er een herder met kudde schapen tegen het lijf. Ik vermoed dat er dus aandacht is voor ecologisch beheer en dergelijke.

De volgende groenpool zijn de Gentbrugse Meersen (kaart). En daar is er goed nieuws. Sinds een paar maanden zijn in het hele gebied paden aangelegd en vroeger afgesloten stukken toegankelijk gemaakt. Ook werd een wandelpad doorheen het gebied gemarkeerd. Absolute aanrader om hier eens op verkenning te gaan.

De laatste groenpool is het Oud Vliegveld van Oostakker. Momenteel is dit een zandwinning en dat blijft nog een hele tijd zo. Het enige toegankelijke stuk is reeds lang een vijver langs de Drieselstraat, maar dat is echt niet de moeite waard om er heen te gaan. Voor deze groenpool zie ik het niet zo positief in.

This entry was posted in Paden. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>