Vista met WPA

Ok, dit is een probleem dat me al een hele tijd bezig houdt en waar ik kop nog staart aan krijg. De situatie is simpel: ik heb een wireless network (router USR9111) en probeer daar natuurlijk verbinding mee te krijgen. Dit gaat grotendeels goed, slechts in 1 situatie krijg ik problemen.

Mijn laptop met Vista weigert verbinding te maken indien ik het netwerk met WPA beveilig. Hoezo weigert? Ik krijg de mededeling: “The wireless network security key is not correct”. Ja, ik kan lezen, maar het paswoord is gvd correct!
Iets meer info.
* Verbinding maken kan op twee manier. Ofwel naar de netwerken in bereik gaan, netwerk aanklikken, “connect” klikken en paswoord invullen. * Ofwel eerst een netwerkprofiel aanmaken, naam netwerk, soort beveiliging, en paswoord invullen; dan verbinding maken. Beide geven hetzelfde resultaat.
* Het probleem zit ook niet bij het netwerk. Al mijn andere pc’s (met respectievelijk Windows XP, Ubuntu en Xubuntu) maken zonder enig probleem verbinding. (Tevens bewijs dat het paswoord correct is.)
* Het probleem heb ik enkel als ik WPA gebruik. Een onbeveiligd netwerk of WEP is geen probleem.
* TKIP of AES leveren hetzelfde resultaat op.
* Om de situatie nog verwarrender te maken: heel soms lukt het wel. Waarom dan wel en anders niet snap ik echt niet.
* Er wordt gefilterd op MAC-adres. Deze filtering uitschakelen levert geen resultaat op. Met filtering en met WEP kan ik zonder problemen verbinden. Daar zou het probleem dus ook niet mogen zitten. Ook het puntje hierboven wijst erop dat MAC-filtering niet de oorzaak is.
* Nogmaals, het gebruikte paswoord is CORRECT. Het feit dat het klopt voor de andere pc’s en controle door het zichtbaar te maken of te copy-pasten bevestigt dit. Ik kan me een keer mistikken, maar gvd geen twintig keer.

Dit alles doet me vermoeden dat het probleem bij deze pc ligt en niet aan het netwerk. Dat geeft me twee mogelijkheden: ofwel is Vista het probleem, ofwel is het een hardware-probleem. Ik heb echt geen flauw idee hoe ik het moet oplossen. Alle hint en suggesties zijn van harte welkom.

This entry was posted in Softies. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>