Feet in the Clouds

Op vrijdag 21 maart 2008 maakte ik in alle rust mijn boeltje klaar voor wat WBK omschreef als “De Onmogelijke Tocht”, 100 mijl over het strand met een ijsstorm op de kop. Om de tijd wat te doden tijdens de treinreis naar Vlaardingen wierp ik even een blik op mijn boekenkast op zoek naar een nog ongelezen boek dat me in de goede sfeer zou brengen. De keuze viel op “Feet in the Clouds: A Tale of Fell-Running and Obsession” van Richard Askwith.
Toen het bericht van de afgelasting kwam, werd mijn bagage in zeven haasten omgegooid. Alles wat ik meenam op de trein zou ik de hele weg naar Den Helder bij mij moeten dragen. De treinlectuur was natuurlijk het eerste wat sneuvelde.

Bij een latere gelegenheid werd het boek natuurlijk wel gelezen. Sindsdien staat het met stip op nummer één op mijn lijst met favoriete loopboeken. De auteur is zelf een fell runner en vertelt uitermate boeiend over de achtergrond van fell running, de grote wedstrijden, de markante figuren (bvb Joss Naylor die ook uitgebreid in Knippenberg aan bod komt), en vooral het Bob Graham Round: zijn persoonlijke obsessie. Het is één van de zeldzame boeken geschreven door een loper die nog verdomd goed kan schrijven ook. Dat hij dan ook nog eens een grote voorkeur heeft voor lopen off the beaten track maakt het natuurlijk compleet. Ik raad het van ganser harte iedereen aan die interesse heeft in fell running of er gewoon iets meer over wil weten.

Als voorproefje geef ik het einde van het korte eerste hoofdstukje mee.
“I cover those yards at a walk. Thoughts of hot baths sap my every slack-legged stride. Finally, I fumble my way into my car, collapse on the passenger seat, half-change into the dry clothes I have left there, close the door, and fall asleep.
This, I should add, is what I do for fun.”
Als je hier begrijpend bij knikt, zal je van het boek houden.

Het zou de perfecte lectuur geweest zijn op weg naar de JKM. Zeker omdat Knippenberg zelf zijn hart aan het fell running verloren had.

This entry was posted in Lectuur. Bookmark the permalink.

6 Responses to Feet in the Clouds

  1. Anonymous says:

    Een deze dagen is er een bio verschenen van Joss Naylor – nog wel wat tricky om het online besteld te krijgen (als je buiten de uk woont) maar daar word taa negwerkt heb ik begrepen.

    http://www.rivergretawriter.co.uk/?c=books&a=joss

  2. wouter says:

    Zelfs toen het nog tricky was is het me gelukt. Ik heb begrepen dat het intussen wat vlotter gaat. Eens het gelezen is schrijf ik er ook wel eens een stukje over.

  3. Marco Lockhorst says:

    Ha Wouter,

    Had via het platform al vernomen dat jij het boek al hebt, ik hoop het begin deze week ook te ontvangen.

    In deze shop http://www.rathbonesofkeswick.co.uk/catalogue/cat/books/ zijn nog wat meer boekwerkjes te kopen – eentje over de Bob Graham Round en nog een bokwerkje van Joss zelf over wainwright expeditie ….verder ook nog een kaart met de bob graham route….

  4. wouter says:

    Mijn eerste indruk van die boekwerkjes is dat het meer amateuristisch gemaakte dingen zijn. Die kunnen ook enorm interessant zijn, maar bekijk ik toch liever eens op voorhand. Goed voor als ik daar nog eens in de buurt ben. Heb jij er eentje van liggen?
    Die specifieke kaart heb ik niet, maar ik heb hier wel een Harvey liggen (waar de kaart op die site op gebaseerd is) waar ik netjes 42 cirkeltjes op getekend heb. Dat moet even goed werken.

  5. Marco Lockhorst says:

    Ha Wouter

    amateuristisch gemaakte dingen – ik weet niet of je doelt op content/journalistiek niveau of de uitvoering (bind/drukwerk) – maar in biede gvallen is het in orde…het zijn in iedergeval geen weblogachtige schrijfsels die gekopieerd en inelkaar geniet zijn:)

    Ik heb alleen het boekje over de BG – leest meer als geschied boekje – als ik dan toch over lopen lees dan graag deze manier van lopen…

    Heb ” Joss” gisteren ook binnen gekregen – inderdaad mooi uitgevoerd boek…..heb ook een dvd van Joss Nalylor en het is wel grappig dat ze in het boek zijn manier van spreken – zwaar accent – ook zo opschrijven ….

    Ik weet waar ik in iedergavl op vakantie ga volgende zomer en zal ook zeer zeker wat km’s gaan maken – heb jij plannen voor een zogenaamde BG attempt??

  6. wouter says:

    Met amateuristisch gemaakt bedoel ik uitgave in eigen beheer. Dat kan enorm goed meevallen, maar ook enorm tegenslaan. Zowel inhoudelijk als naar vorm. Vandaar dat ik die liefst eens op voorhand bekijk (of zoals nu ervaringen opvraag).
    Voor mij is BGR een van de vele plannen die ik heb. Het materiaal heb ik sowieso en de kaarten liggen ook klaar. Maar dat is voor wel meer projecten het geval. Bvb ook Paddy Buckley, Ramsey Round, een hele hoop wandelroutes… Als ik eens een paar dagen tijd heb zijn tickets natuurlijk snel geboekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>