Netwerk

De laatste tijd ben ik vrij ijverig bezig geweest met het herwerken van mijn thuisnetwerkje. Het begint een beetje te worden zoals ik het wil hebben. De situatie is zoiets:

Diagram netwerk

Dat er twee bakjes zijn waar het internet binnenkomt moet je niet op letten. Het is laat ons zeggen historisch gegroeid. De laptop met de vaste verbinding is een stokoud spel, dat bij de meesten al lang op het vuilnis zou terecht gekomen zijn. Het ding is intussen toch al zeven jaar oud. Hij is aan een tweede leven begonnen door er Ubuntu Server op te zetten. Ik heb er mijn printer/scanner en een externe harde schijf van 2TB aan gehangen. Nu is hij dus in gebruik als print/file/scan-server voor de drie andere pc’s.

Zo goed als alles is intussen werkend en geconfigureerd zoals ik het wil hebben (of toch zeker een goede benadering daarvan). Files heen en weer gooien gaat prima via scp en rsync en de meeste van mijn projectjes zitten netjes in een svn repository. Dat ging allemaal erg vlot. Uiteindelijk was ervoor zorgen dat de svn daemon bij het opstarten aan het werk gezet wordt, het lastigst. Een prima uitleg vond ik hier.

Bij het installeren van de printer was het vooral een heel gezoek om de goede ppd-file te vinden. Voor mijn machine (een HP Photosmart C4180) wordt die blijkbaar niet standaard meegeleverd in de Server Edition van Ubuntu. Uiteindelijk heb ik hem gewoon op de desktop, waar de printer/scanner vroeger aan hing gevonden en gekopieerd naar de server. Indien iemand op zoek naar de ppd file voor de Photosmart C4100 serie hier zou belanden, kan je hem gewoon hier afhalen. Op een machine waar de printer reeds geïnstalleerd is, zou je hem in /etc/cups/ppd/ moeten vinden. En kom niet af dat het met Windows toch veel gemakkelijker is. Zowel onder XP als Vista moest ik zowaar gaan zoeken waar ik die cd met drivers achtergelaten had. Ubuntu (desktop) ondersteunde het ten minste gewoon out of the box.

Dan de scanner om af te sluiten. Daar ben ik momenteel het minst gelukkig mee. Daarvoor vond ik een schitterend script dat een GUI voor scanimage creëert. Jammer genoeg blijkt dat in de laatste versies van Ubuntu de permissies om te scannen veranderd zijn. Vroeger mocht iedereen in de scanner groep scannen, maar in 10.04 bestaat de scanner groep niet meer. Je kan dus www-data er ook niet aan toevoegen. Tot op heden heb ik geen manier gevonden om www-data (of mezelf) standaard toegang tot de scanner te geven. Op dit moment gebruik ik scanimage vanaf de CLI met sudo om te kunnen scannen. Niet zo heel gebruiksvriendelijk. Alle suggesties ter verbetering zijn welkom.

This entry was posted in Linux. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>