Trail is dood

Iedereen die de trailwereld al een tijdje volgt heeft het wel al gemerkt: er treedt een steeds verder gaande commercialisering en professionalisering op. In het buitenland (zeker Frankrijk) is de evolutie reeds een heel stuk verder gevorderd. Daar bestaat intussen een hele reglementering voor trails, maken tijdens wedstrijden de commerciële teams de dienst uit en hebben sommige wedstrijden een waanzinnige populariteit bereikt. Zelf heb ik de voorbije jaren heel goed gemerkt dat het steeds moeilijker wordt om de authentieke juweeltjes nog te vinden. Ook wordt het als “eenzame wolf”, als “zeerover” steeds moeilijker om op te boksen tegen lopers die een heel begeleidingsteam achter hun hebben en zo in ware formule 1-stijl doorheen de bevoorradingen vliegen.

In eigen land zijn het nog hoofdzakelijk de kleinere, idealistische organisaties die de dienst uitmaken. Maar iedereen ziet al een hele tijd afkomen welke kant het ook hier opgaat. De verkeerde kant volgens mij. Ik ben dan ook al een tijdje klaar en heb een hele reeks projecten om te realiseren buiten enige bestaande organisatie. In afwachting proberen we de trail natuurlijk zoveel mogelijk te bewaren.

Dit jaar kenden we dan een paar bijzonder kwalijke evoluties. We zagen de komst van Golazo in de trail in Spa. Later op het seizoen zagen we dan de Ecotrail van Brussel die met belachelijk hoge prijzen waarvoor je bitter weinig terug krijgt zich op het weekend van de Trail des Hautes Fagnes positioneerde. Hoewel ik de Hautes Fagnes steeds bijzonder geapprecieerd heb, besloot Team Nelles om ook een in mijn ogen bijzonder kwalijke beslissing te nemen: ze zullen het eerste BK trail worden. Een beslissing van Team Nelles die me bijzonder teleur gesteld heeft. Hoewel ik de opgestoken middenvinger van de KBAB richting BTRF wel kan waarderen, zie ik hoegenaamd niet in hoe dit de trail zal helpen. Wel integendeel. Het zet alleen de deur open naar reglementeringen en beperkingen allerhande. En het zal een hele hoop lopers aantrekken die niets op de trail verloren hebben. Dat nog volledig los van het feit dat dergelijke titels totaal belachelijk zijn. Een heel pak van de betere trailers (waaronder ikzelf) komt niet eens in aanmerking voor de titel. En ik heb het reeds al te vaak gezien dat mensen zichzelf buiten proportie opblazen met een of andere waardeloze titel.

Ik vrees dat het moment dat velen vreesden, gekomen is. 2012 wordt het jaar waarin de authentieke trail opzij geschoven werd. Die goede oude tijd komt niet meer terug. Gelukkig blijven wij er nog wel. Trail is dood, leve de trailers.

Waarschijnlijk ten overvloede kan ik toevoegen dat ik in geen geval aan de start van het BK zal verschijnen. Gedegouteerd door de beslissing van Team Nelles heb ik een alternatief gezocht en gevonden. Het wordt een kleinschalig wedstrijdje in een regio waar ik al heel lang eens wilde lopen. Het zal misschien wat meer moeite kosten om ze te vinden, maar de goede oude wedstrijden blijven echt wel bestaan.

This entry was posted in Lopen, Ultra. Bookmark the permalink.

18 Responses to Trail is dood

 1. Eric Vervier says:

  Bonjour Wouter,

  je me permets de te répondre en français car je maîtrise bien moins la langue de Vondel que toi celle de Voltaire. En plus de la course à pied où tu m’es bien supérieur, c’est encore un domaine où tu me surpasses. Cela dit, je te prends à la bière quand tu veux ;-)
  Trève de plaisanterie, je ne suis pas tout-à-fait de ton avis quand tu affirmes que le trail est mort. A mon avis, non il n’est pas mort, il évolue. Dans une direction qui ne te plaît pas (pas plus qu’à moi, entre parenthèses) mais c’est plutôt un signe de bonne santé que de dépérissement. Cette évolution est, si pas indispensable évidemment, en tout cas irrémédiable, voire même assez logique à notre époque. On peut s’y opposer mais pas la nier. Et de toute façon, on la sentait bien venir depuis quelques années, même si le rythme s’accélère depuis quelques temps (l’arrivée des (nombreux) teams est à ce titre symptomatique, et maintenant les “championnats”). Je suis persuadé qu’il y aura toujours de la place, à l’avenir, pour des petites organisations sympathiques, sans prises de tête, où l’organisateur, simple passionné bénévole, met un point d’honneur à accueillir les coureurs sur des parcours merveilleux, dans une ambiance bon enfant. Et j’en suis le premier heureux. Cependant, il y aura également, à côté de cela, des “grosses machines” aux tarifs parfois prohibitifs et aux ambitions commerciales affirmées. Ca ne me fait pas plus plaisir qu’à toi mais je pense qu’il y aura de la place pour tout le monde, pour le trail aux cerises de Trifouille-les-deux-oies comme pour le World Best Salomon & North Face Trail. Libre à chacun de participer à ce qui lui plaît, en fonction de ses envies du moment. Ces deux visions du trail évolueront en parallèle. C’est mon avis autant que mon espoir. Le tout est de ne pas s’enfermer dans un sectarisme forcené en voulant défendre sa conception de la course nature, comme certains commencent malheureusement à le faire, persuadés qu’ils sont de détenir La Vérité.
  Pour finir sur le championnat de Belgique à l’occasion du prochain THF, je suis d’accord avec toi sur le risque de ridicule de ce premier titre car il y a fort à parier que les meilleurs traileurs ne seront pas licenciés et seront classés (bien) avant le premier des licenciés, ce qui sera plutôt amusant, c’est vrai ;-).

  Au plaisir de te recroiser sur les sentiers (et sans doute plus vite à Trifouille qu’à Chamonix).

  Eric

 2. Wouter,
  Jammer dat je er zo over denkt dat trail dood zou zijn. Het is door die commercialisering dat ikzelf die mooie sport heb leren kennen. Sprekende reportages op Discovery, Tom z’n deelname aan MDS, artiekels in (loop)magazines,…
  Vroeger was ik beperkt in zulke zaken, mijn toertjes in het bos waren het meest “trail” getint wat ik deed. Uren op het asfalt lopen, interval op een piste en telkens de tussentijden bijhouden. Mijn wedstrijden waren enkel wegwedstrijden en grote marathons, ik vloekte toen als er eens een bult in het parkoer was.
  Maar door de media is mijn interesse beginnen groeien, richting trail. Stilaan heb ik de weg ingeslaan van het trailen. Geen stress-achtige momenten meer aan de start van een banale wegwedstrijd rond de kerk of parochiezaal. Die heb ik geruild voor met z’n allen af te zakken richting start en er dan eens aan beginnen. En te lopen in een zeer mooi kader. En nooit echt weten wat er de volgende kilometers zal gebeuren, het avontuurlijke hierin spreekt mij vooral aan.
  Ik ben uiteraard van mening dat er nog veel mensen zoals ik zullen zijn. En dat het deelnemingsveld zal veranderen voor diegenen die reeds vroeger in zulk circuit liepen. Veel lopers zullen de kortere afstanden eens proberen om te zien en te proeven van “iets nieuws/anders”. Sommigen zullen blijven plakken en zullen hun snelle/lichte wedstrijdschoenen omruilen tegen een degelijke trailschoen.
  En deze verbreeding zal er welicht voor zorgen dat sommige organisaties hier centen zullen ruiken. Grote organisaties zoals Golazo zullen hier willen meespelen en dergerlijke grote organisatie zouden wel eens de kleintjes kunnen doodknijpen. Hier deel ik je mening dat dit zeker een jammerlijke zaak is. Maar de verbreeding van het trail-gedoe kan ik eigenlijk alleen stimuleren. En andere mensen aanzetten om ook eens te proeven van deze (h)eerlijke sport.

  Groeten Thomas

  • Christophe Ghesquiere says:

   Hey Wouter en Thomas
   Wij kennen elkaar Thomas van op wegwedstrijden eigenlijk liepen we nooit ver uit elkaar. De ene dag was jij beter de andere ik. Nu om terug te keren op het schrijven van Wouter en op jou reactie denk ik dat jullie beide gelijk hebben in een zekere zin.
   Ik ben een beetje zoals jij Thomas ben nog niet zolang bezig met trail k’heb er nu 4 gelopen de laatste 6 maanden en ik moet toegeven dat het prachtig is de manier waarop zo’n wedstrijd verloopt de aanloop naar de start, de start zelf, de wedstrijd het parcours …..

   Langs de andere kant begrijp ik Wouter ook wel als hij wedstrijden loopt in gans europa en soms nog verder dat hij enige verandering ziet in de mentaliteit van sommige organisatie.

   Thomas jammer dat je de zondag meedoet in Trail des lacs et chateau. Ik loop de zaterdag.
   Groeten Christophe

 3. kovc says:

  Ik heb het ‘natuurlopen’ ontdekt omdat ik het lopen rond de kerktoren en woonwijken ook beu was. Tijdens trails geniet je van het lopen en de natuur,
  elk op zijn manier. Ik hoef (en kan) nooit in de prijzen lopen. Het mooiste cadeau die ik terugkrijg is het parcours, natuur. Het deelnemersveld in zo’n wedstrijden stijgt langzaam maar zeker. Hierdoor wordt de concurrentie ook groter , maar laat die rappe ‘hazen’ in het bos maar lopen, ik geniet des te meer van de streek! Op sommige wedstrijden worden (gelukkig maar) inschrijvingen begrensd. Het kleinschalige verdwijnt, inschrijvingsgeld blijft momenteel echter redelijk stabiel ( in wallonië) en is momenteel nog aanvaardbaar. Hopelijk blijft dit zo…
  Dit in tegenstelling tot (stads-) massa-evenementen die een ‘hype’ worden om aan mee te doen. Iedereen die denkt te kunnen lopen vliegt er in , en begint er aan met soms fatale gevolgen..(Brussel). Praktisch zijn deze massalopen ook niet : verplaatsing via drukke centrumwegen, overvolle parkeerplaatsen en/of treinen..
  Op het platteland is er vaak veel plaats en verloopt het er allemaal veel rustiger :)
  Mijn hoop is dat deze trails nog lang mogen bestaan en niet ten onder gaan aan hun eigen succes….

 4. Jess says:

  Ik moet toch ook zeggen dat ik het trailen heb leren kennen net doordat het gecommercialiseerd is… Ik heb afgelopen weekend in een run-bike-bike format meegedaan aan de ecotrail in Brussel. ter voorbereiding liep ik ook trail du val d’heure en trail de la porte des ardennes (daar helaas wel mijn enkel omgeslagen). Ik liep altijd al graag in het bos (toen ik in Leuven woonde was ik bijna dagelijks te vinden in Heverleebos) en vond het dus zalig om dit soort wedstrijden te leren kennen.

  De hoge prijzen; daar kan ik je wel bijtreden. Al moet ik zeggen dat ik dit weekend wel aangenaam verrast was over de verzorgde bevoorradingsposten en alle seingevers onderweg (want dat zijn er natuurlijk een pak meer dan tijdens een 20km in een bos in de Ardennen). Alleen een medaille kon er jammer genoeg niet meer af; wat ik dan weer wél leuk vond aan de wegwedstrijden die ik vroeger altijd deed….

 5. Patrick says:

  Er is duidelijk een verandering in de trails.
  Zoals Wouter komt te zeggen de meeste die nu vooraan lopen hebben niet het trail gevoel, voor hun is het puur winnen dat telt.
  Dit kan je trouwens ook zien, aan het fait dat er meer en meer verpakking van gebruikte gels en dergelijke op de grond komen te liggen.
  Alles moet zeer snel gaan voor deze mensen, dus geen tijd te verliezen met alles op te bergen en bij de volgende post in de vuilbak gooien of mensen in nood te helpen.
  Zelfs vragen of alles ok is met iemand langs de kant is reeds te veel.
  Trail is zich één voelen met de natuur en er van profiteren.
  En organistaties zoals ecotrailvan brussel zouden de naam trail niet mogen gebruiken.
  Heb deze gelopen en we hebben 80km op verharde grond gelopen.
  Dit is de naam trail niet waardig. Toch zijn er inderdaad nog enkele mooie trails te vinden hier bij ons en buurlanden. Hopend dat deze trail blijven bestaan en dat de mentaliteit blijft. Hopelijk tot op een van de volgend trails.

  • Wim says:

   Patrick, ik kan je enkel maar gelijk geven en ben blij dat ik zaterdag in de hoge venen een schitterende trail heb kunnen lopen.
   De UTMB heeft het heel scherp gesteld (zie andere post), maar misschien moet je het heel scherp stellen, voor sommige “mensen” het beseffen. Ik voelde me dan ook niet aangesproken daar ik niets weg gooi.
   Jammergenoeg zie ik het op elke trail, zo ook zaterdag. 1 voorbeeld: Ik wil geen plastic bekers 300m na een bevoorradingspost terug vinden in het bos. Ofwel drink je niet, ofwel drink je het ter plaatse uit en gooi het daar weg, ofwel neem je het mee en gooi het op volgende post weg, of neem eigen beker mee. (Ik zwijg nog van alle lege gel-verpakkingen).
   Sommige mensen moeten echt beseffen dat het een voorrecht is om in de natuur te lopen, en daar mag je slechts 1 iets nemen en het zijn foto’s en 1 iets achterlaten, voetsporen…
   Als je dat niet kan, moet je misschien maar kijken om een wedstrijd op een vuilnisbelt te organiseren.

 6. Jean-Paul says:

  Hi Wouter.
  Since the first edition of ecotrail of Brussels is over, I wanted to get back to you and answer your “belachelijk hoge prijzen” comment.

  We have organized this first edition because we have been asked for (Paris) and becaure internally we finally decided to get along with this new challenge reflecting more and more the inspirations of our readers.

  Our main fear was not to be able to break even because organizing an urbantrail does not face the same budget realities than a trail in the Ardennes. So, after this first edition, we are close to cover our expenses and we are happy because the magazine gets exposure.

  My questions are: how can you challenge a 65€ entry fee (53.72€ VAT excl.) if this is the rigth amount to cover the organization ? To get a lower price, we could count on sponsors but that is pricesely what the trailers do not like (brand all over the place), isn’t it or isn’t it conflicting ? Last question : how much did you pay in Paris when you won the first edition ?

  My goal is not so much to convince you but to explain you that we can organize a trail without being completely money driven but driven by fair principle and a price (with VAT) that cover the costs and pays the invlved people.

  Amicalement, Mvg,

  Jean-Paul

  • wouter says:

   Hi Jean-Paul,

   Thank you for your reaction. It is always interesting to hear opinions from different sides of the story.

   Of course I don’t have a good idea of all the cost your organisation involved, but my statement about a largely exaggerated price is mainly based on a comparison with other races. I can agree that the races in the Ardennes are different, but according to me the most comparable races in Belgium are the UTL en the former UTMM. Both are somewhat shorter, but not a lot. For the UTL the registration fee in 2011 was 12 euro (source) and for the last UTMM it was 20 euro (source). For me, that is the league you are playing in. I don’t think those have tons of sponsors, so that point is not valid.
   Then, the question for you becomes which expenses do you have that they apparently haven’t? I don’t know and actually I don’t really care. For me the question is what you give additionally for those extra 45 euro. According to me that is only the Atomium. At the time when I wrote the post it was only certain that the finish would be near the Atomium, not necessarily inside (which is a nice plus and probably has a serious cost). When I spoke to one of your journalists (Olivier on 8/3/12) I have asked about the price. He answered that it was mainly based on the price of Paris… Maybe you followed too much the expenses of Paris without really thinking if everything needs to be simply copied to the Belgian situation??

   For your question on the Paris registration: I paid 45 euro by credit card on 9/1/08 for the first Ecotrail de Paris, which is below your entry fee. You wrote that a comparison with trail in the Ardennes is not fair, but a comparison with France is even less fair. The administrative burden and requirements of all kinds of official instances is a lot more important in France. As the amount of requirements grows, the price rises with it. I expect a race in Paris to be more expensive than a race in Brussels, just like a race in a French forest will be more expensive than a race in the Ardennes. Also Paris has a more complicated logistics (RER+shuttle buses to get to the start while in Brussels only the metro) and it would surprise me if the Eiffel Tower would be cheaper than the Atomium.
   That being said, I know that the price of Paris has since 2008 almost doubled and that the price of Paris remains the same even when in 2013 the finish will not be on the Eiffel Tower. I do have my questions about that.

   But in fact that main focus for a second edition should according to me not be on the price. I still have to hear positive comments about the second half of the race. The primal thing that a race has to offer is of course an attractive course. According to me, your focus should be improving that. From that point of view the Atomium is a very bad choice as race finish. It is natural to have the bulk of the course in the forest with a start at the Centre ADEPS (accommodation+accessible), but it might be a good idea to look for a landmark that is not exactly on the other side of Brussels. And maybe one that still is frequented in the evening because I can’t imagine that you have the same crowd in the evening at the Atomium than at the Eiffel Tower.

   • Jean-Paul says:

    Hi Wouter
    Thank you for replying. It is nice arguing with you. To close up the budget topic and to make it clear, we wanted/had to follow most of the pre-requesite of Paris but our budget is 10 times lower (50.000€ versus 500.000€). Paris has more cost but believe me, sponsorship at stake is not to be compared. No photo finish needed. Just FYI, we can send you our accounting sheet (Costs 7200€ meals, 4.000€ tent, 7500€ seingevers, 6120€ tees etc. and entries like fees, sponsors and public grants).

    Your comments about the race are interesting and I will share them during our debriefing next week. One of our thought was to organize the ecotrail during the autoloze zondag but it is not that easy. Neither it is to change landmark because Atomium is basically the only landmark competing with Eifel Tower. We thought about Waterloo (would be then 80km with wood only like UTMM) but we wanted to stay “linguisticly” neutral… anyway, all idea are welcome.

    Veel plezier met de volgende training sessions!

    Jean-Paul

    • wouter says:

     Hi Jean-Paul,
     If you could send me the accounting sheet, that would be interesting. I probably have no good view on what such an organisation involves.
     As for the amounts you mention, the amount for the volunteers (I hope that “seingevers” includes all volunteers, otherwise you had one every 300 meters, which seems exaggerated) gives me 300 volunteers. You can do with about one tenth of that if you really want to. You can’t if you want to provide a really professional race village and VIP tents and such, but that is not what I’m running for and certainly not what I want to be paying for. That immediately cuts the costs for t-shirts and meals in half or even less. Also I don’t understand why every organisation considers it absolutely necessary to provide t-shirts. Do you have any idea how many t-shirts I have? I you absolutely want to hand them out, make sure they are paid by the sponsors. I don’t want to spend money on the umptienth on the pile. But this is a general comment, not specific for you.

     Also interesting in your reaction is “we wanted/had to follow most of the pre-requesite of Paris”. Where there demands from Paris that you would not have done if the race would have been entirely “independent”?

     Concerning the finish at the Atomium, yes, it is the best landmark near Brussels, but it has some serious disadvantages that the Eiffel Tower hasn’t (not in the centre of the city and a lot harder to reach from the forests). In Paris the last 10K is annoying along the Seine, but even there you don’t have a lot of problems with traffic. In Brussels you simply have to cross too much and in fact kill half of the race only for the finish location. That seems exaggerated to me.
     I think that Waterloo would be a lot better choice. If you are worried about linguistics (but I don’t see why you should be), you could combine it with a Flemish landmark. I think for instance the museum of Tervuren would be a good option. It is of course less known, but provides a very nice background, is at the edge of the forest and easy to reach by public transportation (tramway). If you use that as the start location you get somewhat the effect of the 50K start in Paris.

     Finally, I think you stayed too close to the Paris script. A copy is rarely better than the original. You do have to include your own touch if you want to make it work.

     • Jean-Paul says:

      Hallo Wouter.
      Kan je me uw email adres doorsturen?
      Mvg
      JP

     • Wouter Desmet says:

      Een kleine aanvulling wat betreft trailmogelijkheden in het Brusselse. Ten oosten van het Zoniënwoud heb je het Meerdaalwoud en de Dijlevallei. Beide bossen worden verbonden door nog vele paadjes over heuvels en door moerassen.
      Zelf heb ik het idee om ooit eens een trail te organiseren, genaamd de Kolenwoudloop (naar de oude benaming van beide bossen) door beide gebieden (maar dan moet ik zelf weer aan meer lopen geraken). Naast Tervuren is ook Leuven een mooie start/finish optie. Je kan er via het sportkot, het groot begijnhof en enkele parkjes finishen op Ladeuze.
      Wie het nog grootser ziet kan starten in Halle (via het Hallerbos) of de taalgrens oversteken. Dit gewoon om maar eens aan te geven dat er mogelijkheden genoeg zijn!

      Met vriendelijke groeten,

      Wouter Desmet

     • wouter says:

      Verder naar Leuven heb je inderdaad ook goede mogelijkheden. Iets als Leuven-Waterloo lijkt me veel aantrekkelijker dan Oudergem-Heizel. Het probleem voor de Ecotrail is waarschijnlijk dat ze dan eerder een Vlaams-Brabantse trail dan een Brusselse trail worden. Hun probleem is eigenlijk dat Brussel geen echt toegankelijke landmarks heeft. Dat komt vooral doordat Brussel geen rivier door het centrum heeft.
      Het Robinson-eiland in Terkamerenbos lijkt me ook nog iets leuks. Als je daar de aankomst zou kunnen leggen heb je ook wel iets spectaculairs. En dat is uitstekend bereikbaar vanuit het Zonienwoud.

  • Schellens tom says:

   Waw wat ne bleiter.
   Ecotrail brussel je doet schitterend werk. Dank je daarvoor.
   Wel raar dat iemand die meerdere honderden euros over heeft om ergens een trail te gaan lopen gaat zagen voor 60 of 70 eur.
   Een marathon kost evenveel tegenwoordig.
   Heb ecotrail parijs 2011 ook is gelopen en kan zeggen dat jullie 2012 het zeker even goed organiseren. Zal me dit jaar nog is inschrijven :)

 7. Peter DEWULF says:

  Dear All,

  Misschien moeten we allemaal eens het voorbeeld van Wouter nemen en een beetje meer “eenzame wolf” of “zeerover” zijn i.p.v een kudde schapen. Het is toch te gek om met duizenden rond de Mont Blanc te rennen in het zelfde salomon pakje.
  Er zijn echt wel nog mooie zaken te doen zonder mee te gaan in de Trail Hype.

  No Sheep !!!!

  Gegroet Peter

  • Jp says:

   Hi
   Thank you, bedankt Peter.
   In fact, we try to start and arrive from/in Brussels. So our main focus is, how could we reach the Atomium whithout to many roads to cross. Kind of tricky but all ideas are welcome, even the most surrealistic ones cause we are in Belgium ;).
   Mvg
   Jp

   • Wouter Desmet says:

    Hallo JP,

    In my opinion you can better forget the Atomium. If you want to go for an exiting trail, finishing on Robinson-island or at the Africa museum, are better opportunities.

    Best regards,

    Wouter Desmet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>