Kerkweg – Massemen

Regelmatig ga ik tussen de velden op zoek naar een godvergeten pad. Soms zijn dat er waar je duizend keer voorbij loopt en het dan plots ziet en het eens volgt. Anders zie je op de kaart een lijntje waarvan je jezelf afvraagt of dat in realiteit nog zou bestaan.

Vandaag stel ik jullie zo een onvermoed pad voor. Het gaat om een officiële buurtweg in Massemen, de zogenaamde “Kerkweg”. Op het kaartje hieronder zie je waar deze ergens ligt: tussen de Lambroekweg en de Helverdinkstraat. Eén klein probleempje: de lokale boer heeft het zo niet begrepen en ploegt ijverig het pad om.

Wanneer je van het kleine doodlopende stukje Lambroekweg de zuidelijke arm wil oplopen, passeer je eerst langs de haag van een huis en loopt dan het veld in. Zoals je op de foto hieronder ziet mag je dat letterlijk nemen.
Kerkweg Massemen
Terugkijkend vanaf de kruising ziet de weg er zo uit:
Kerkweg Massemen
Het uiteinde waar ik daarnet stond is rechts van het witte huis.

En dan verkennen we eens de oost-westverbinding. Aan het westelijke uiteinde hangt een bordje dat je duidelijk maakt waar de Kerkweg begint.
Kerkweg Massemen
Het is niet makkelijk te zien dus kijk eens goed rond. Ook door het uitzicht van de weg mag je je niet laten misleiden. Het ziet er uit als een oprit, maar loopt wel degelijk door. Eerst wordt het een karrenspoor en dan vanaf de kruising met de zuidelijke aftakking loopt het door het veld dat je hieronder ziet.
Kerkweg Massemen
Het pad loopt parallel langs de (groene) gracht. Langs welke kant is mij nog steeds niet helemaal duidelijk. Ik neem gewoonlijk de rechterkant omdat die het best beloopbaar is. Ongeveer midden in het veld sta je dan plots voor een grachtje zoals je hieronder ziet.
Kerkweg Massemen
Met een flukse sprong geraak je daar wel over en loop je gewoon rechtdoor parallel met de voeren. Het is hier dikwijls wel erg lastig lopen. Wanneer je eerst nog even terugkijkt aan die gracht zie je dit
Kerkweg Massemen
Het karrenspoor loopt net rechts van het huis met het rode dak. Dan lopen we definitief verder. Voorbij de gracht en voorbij het ploeterwerk loopt de weg uiteindelijk over de grens van twee velden. Deze kan je volgen tot de Helverdinkstraat. Aan de Helverdinkstraat loop nog een tweede gracht waar je ook nog even over moet springen. Op de foto hieronder (genomen vanop de Helverdinkstraat) zie je op de voorgrond de laatste gracht. Daarachter zie je mooi de scheiding tussen tussen de twee velden. Het is me nog steeds niet duidelijk welke kant je moet volgen. Waarschijnlijk op het lijntje zelf, maar ik neem steeds de linkerkant (rechterkant op de foto).
Kerkweg Massemen
Zoals je op de foto ziet eindigt de Kerkweg aan het bord dat het einde van de bebouwde kom aangeeft. Normaal gezien staat hier ook een bordje dat de Kerkweg aangeeft. De dag dat ik deze foto’s nam was dat verdwenen. Een beetje rondkijken en het bordje bleek in de gracht te liggen.
Kerkweg MassemenKerkweg Massemen
Ik kan dergelijk vandalisme natuurlijk niet zomaar laten gebeuren en heb het bordje dan maar even terug geplaatst.
Kerkweg MassemenKerkweg Massemen
Nu staat het er terug, maar wie weet voor hoe lang? Er heeft hier ook een tijdje een brugje over de gracht gelegen, maar dat is ook eens de gracht in gevandaliseerd en nu helemaal verdwenen.

Bij deze dus een oproep aan alle inwoners van Massemen en iedereen die er passeert: probeer zoveel mogelijk de Kerkweg te gebruiken. Dat is de beste garantie dat deze oude weg (ouder dan België zelf!) blijft bestaan. Ik heb de indruk dat het gemeentebestuur van Wetteren (waar Massemen een deelgemeente van is) zich van het probleem met deze weg bewust is, maar er niet echt in slaagt de weg goed toegankelijk te houden. Linkje

This entry was posted in Paden. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>