Born to Run

Met dank aan de Kerstman was er nog eens een boekje in mijn kast geraakt: “De Geboren Renner” van Christopher McDougall. De originele Engelse titel hiervan is “Born to Run“.
Het eerste dat ik ga zeggen is dat het boek schitterend geschreven is. Als je iets over het onderwerp wil lezen is het een absolute aanrader. Volgens mij is het wel het best om de originele Engelse versie te lezen. In het Nederlands heb ik me toch behoorlijk wat zitten ergeren aan compleet foute vertalingen van het lopersjargon. De vertaler heeft duidelijk geen kaas gegeten van de Amerikaanse trails (in het boek zou veldloop geschreven zijn in plaats van trail, grrr). Ik weet weer waarom ik boeken zoveel mogelijk in de originele taal probeer te lezen.
Het onderwerp zelf dan, waarover gaat het boek eigenlijk? Er zijn een paar onderwerpen die wat door elkaar en eigenlijk ook wel samen lopen. Hetgeen mij het meeste interesseerde waren de verhalen over de Tarahumara en andere “historische lopers”. Wie met plezier het werk van bijvoorbeeld Knippenberg en Tamini las, zal ook hier veel plezier aan beleven. Daarnaast, en daar is het boek eigenlijk het meest voor gekend, is het een pleidooi voor het blootvoets of toch met minimaal schoeisel lopen. Wat dat betreft mist het boek toch de diepgang om echt overtuigend te zijn. Met wat exemplarisch bewijsmateriaal kan je alles aantonen. Mij overtuigt het in elk geval niet.
Conclusie: aanrader om te lezen, maar kies bij voorkeur de Engelse versie.

This entry was posted in Lectuur, Ultra. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>